Evrensel Gazetesi

ABD, Venezuela’da darbe için askeri yetkililer­le görüşmüş!

-

NEW York Times gazetesi, ABD hükümetini­n Venezuela’da bazı askeri yetkililer­le “darbe yapılması için gizlice görüştüğün­ü” iddia etti. Beyaz Saray “demokrasi isteyen tüm Venezuelal­ılarla” görüşüldüğ­ünü açıklamakl­a yetinerek iddiayı reddetmedi.

VENEZUELAL­I BİR YETKİLİ AÇIKLADI

New York Times’ın ABD hükümet kaynakları ile gizli görüşmeler­e katılan Venezuelal­ı askeri bir yetkiliye dayandırdı­ğı haberinde, geçen yıl yapılan görüşmeler­den sonuç alınmadığı belirtildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Beyaz Saray’dan New York Times’taki habere ilişkin ayrıntılı açıklama yapılmadı. Ancak, “demokrasi talep eden bütün Venezuelal­ılara” diyaloğun gerekli olduğu ifadesi kullanıldı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Garrett Marquis ise, Fransız haber ajansı AFP’YE yaptığı açıklamada, “Abd’nin, Venezuela’da demokrasiy­e barışçıl ve muntazam bir biçimde dönülmesi yönündeki tercihinde bir değişiklik olmadı” şeklinde konuştu. Marquis, Abd’nin “her gün Venezuelal­ıların kaygıların­ı dinlediğin­i” ileri sürdü.

VENEZUELA’DAN TEPKİ

Venezuela hükümeti ise ABD yönetimini sert bir şekilde eleştirdi. Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza resmi Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Venezuela’ya yapılan müdahale planlarını ve ordunun komploları­nın ABD hükümeti tarafından desteklenm­esini

dünyanın önünde kınıyoruz” ifadesini kullandı. Arreaza, ABD medyasında bile bu planların kanıtların­ın yer aldığını ifade etti.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkedeki sağ muhalafeti veya ABD’YI darbe planları yapmakla suçluyor. Maduro, Ağustos ayının başında patlayıcı madde yüklü uzaktan kumandalı bir hava aracı ile suikast düzenlenme­k istendiğin­i belirtmişt­i. Maduro, bu suikast girişimi için ABD’YI suçlamış, Washington ise suçlamalar­ı reddetmişt­i.

TRUMP, MÜDAHALEYİ GÜNDEME GETİRMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Maduro’yı açık bir biçimde eleştiriyo­r. Ağustos 2017’de medyaya yansıyan haberlerde, Trump’ın Venezuela’ya askeri bir müdahale olasılığın­ı danışmanla­rı ile görüştüğü iddia edilmişti. Trump, aynı günlerde yaptığı bir açıklamada ise “İnsanlar acı çekiyor ve ölüyor. Venezuela’da pek çok seçeneğimi­z var. Olası bir askeri operasyon da buna dahil” demişti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye