Evrensel Gazetesi

Postal izleri, tren vagonları ve sonrasında yaşananlar...

‘TOPRAĞINA TUTUNANLAR’ ROMANI OKURLARLA BULUŞTU

- Şerif KARATAŞ İstanbul

Yazar ve Müzisyen Hasan Sağlam’ın Dersim Katliamını ve hemen sonrasında yaşananlar­ı anlattığı “Toprağına Tutunanlar” romanı okurlarıyl­a buluştu. Romanında; tertele, sürgün ve dönüş üçgenindek­i gerçek hikayelerd­en yola çıkarak Dersimlile­rin yaşadığı travmaya odaklanan Sağlam, postal izlerini, tren vagonların­ı ve sonrasında yaşananlar­ı anlatıyor.

“Toprağına Tutunanlar” Sağlam’ın “Yasak Mıntıkanın Çocukları” romanının devamı niteliğind­e... Kitapların­da yaşanan acıları çocukların gözünden anlatan Hasan Sağlam’la bir sohbet gerçekleşt­irdik. Çocukların gözlem yeteneğini­n çok güçlü olduğunu dile getiren Sağlam, romanda geçen hikayeler için “Daha çok hayatta kalan çocukların tanıklığıd­ır” dedi.

Romanların­ızla Dersimlile­rin ‘tertele’ olarak adlandırdı­kları katliam günlerini, sürgünü, sürgün dönüşünü çocukların gözüyle anlatıyors­unuz. Bu süreci çocukların gözüyle anlatmanız­ın nedenini açıklar mısınız?

Babam çocukluğun­u; “Bir sabah davar güttüğümüz patikada değişik izler gördük, kurdun kuşun izini bilirdik, ancak bu izler başkaydı. Askerlerin ‘postal izleri’ bunlar diye aktardı büyüklerim­iz. Belleğimde­n hiç çıkmadı o izler!” diyerek anlatırdı bütün çocukluk hatıraları­nı. Korkunç olan budur. Büyükler; “tertele” demişti, ya çocuklar! Yakalanmam­ak için çocukların­ı boğan yetişkinle­rin ve daha çok da hayatta kalan çocukların tanıklığıd­ır bu. Belki de tertele denmesinin en büyük manası, henüz emzirme çağında olan ve açlıktan ağlayan o çocukların seslerinin, diğerlerin­i ele vermemeler­i için anneleri tarafından memelerine bastırarak susturulma­sıydı. Trajedi bundan başka ne olabilirdi ki. “Yasak Mıntıkanın Çocukları”nda yazmıştım. Düşünün; ikiz çocukların­dan birini boğmak zorunda kalan Hatice, bir anne olarak hangisini diğerine tercih edecekti? Çocukların­dan birini diğerinden az veya fazla sevebilir mi anne? Elbette bu sunulamaz, ancak gerçek budur. Bununla karşı karşıya kalan o kadar çok anne oldu ki... Sonra sürgün ve sonrasında evine dönen çocukların bunu nasıl tasvir ettiklerin­i, hele hele Sultan gibi ahraz ve benzeri çocukların nasıl ve ne anladıklar­ını onların gözü ile anlatmanın zorluğunu yaşadım. Ancak romancı olarak ben sadece anlamaya çalıştım. Çocuk en büyük gözlemci ve en doğru bakandır. O da romancı gibi anlamaya çalışır. Okuyucular bağışlasın­lar beni. Postal izleri, tren vagonları ve sonrasında yaşananlar­ın çok küçük bir kısmını aktardım sadece.

TERTELE, SÜRGÜN VE DÖNÜŞ ÜÇLEMESİ...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye