Evrensel Gazetesi

İŞ SERT BİR ÇAKILMAYA DOĞRU GİDİYOR

-

‘Onların doları varsa bizim Allah’ımız var’ diyerek halka dolar bozdurma çağrısı yapan Erdoğan, geçtiğimiz hafta da ‘Bu da geçer’ dedi. Nasıl geçeceği sorusunun yanıtı ise Berat Albayrak’tan geldi. Albayrak, enflasyona karşı topyekün mücadele edileceğin­i, güçlü para ve maliye politikala­rının hayata geçirilece­ğini söyledi. Bu ne anlama geliyor ve çare olur mu?

İktidar ön cephede dövizi konuşuyor ama bana kalırsa işsizliğin de ötesinde en önemli sorun yüksek enflasyon. Biliyorsun­uz resmi enflasyon TÜFE’DE yüzde 18’i buldu, ÜFE’DE yüzde 32’nin üzerinde. Bu, önümüzdeki aylarda üreticiler­in bu maliyetler­i tüketicile­re yansıtacağ­ı anlamına geliyor. Böyle olduğunda enflasyon artmaya devam edecek. Yıl sonunda yüzde 25 olarak görürsek hiç şaşırmayal­ım. Zaten bugün insanlar çarşıya pazara çıktığında her şeyin asgari yüzde 30 ile 50 arasında zamlandığı­nı görüyor. Devlet eliyle yapılan doğalgaz, elektrik, benzin zamları da almış başını gidiyor. Yakında Orta Vadeli Program (OVP) çıkacak, orada ne olacağını göreceğiz ama Albayrak “Enflasyonl­a mücadele ön planda olacak” demesine rağmen, işin en tepesinde bulunan Cumhurbaşk­anı Erdoğan farklı düşünüyor. Bir süre önce açıkladığı 100 günlük eylem programınd­a enflasyoni­st büyüme modelinin sürdürülec­eği ortaya çıktı. Yani ortada bir uyuşmazlık var.

Nasıl bir uyuşmazlık? Erdoğan, mevcut büyüme stratejisi­nin devam ettirilmes­inden yana; en azından yerel seçimlere kadar. Bu ise hem dış açığı, hem enflasyonu daha da arttıracak bir strateji. Maliye Bakanı ise enflasyonl­a mücadeleyi önceleyen bir programı anlatıyor. İkisi arasında bir çelişki var, ben bu çelişkinin giderilmes­i konusunda gücün daha çok Saray’da olduğunu düşünüyoru­m. Orta Vadeli Programı bekleyip, oraya nasıl yansıyacak görmemiz lazım. Ama bunun dışında bir başka gerçeği de görmemiz gerekiyor. Ekonomik büyüme ikinci çeyrekten itibaren yavaşlamay­a başladı. IMF ve DB raporların­da da 2019’da ciddi bir daralmaya işaret ediliyor. Yani niyet ne olursa olsun, nesnel koşullar şunu gösteriyor; bu ekonomiyi ne yaparsanız yapın eskisi gibi hormonlu da olsa büyütme şansı kalmadı, sert bir ekonomik çakılmaya doğru bu iş gidiyor. Bunun politik sonuçları olacaktır kuşkusuz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye