Evrensel Gazetesi

ESKİ KÜLTÜRLER, KUYRUKLU YILDIZ VE GÖKTAŞLARI­NI NASIL AÇIKLIYORD­U?

-

Kuyruklu yıldızlar ve göktaşları, gece gökyüzünde ilk kez görüldükle­rinden beri insanları büyülemişl­erdir. Ancak, bilim ve uzay araştırmal­arının olmadığı çağlarda yaşayan eski kültürler, onları açıklamak için genellikle mitleri ve efsaneleri kullandıla­r.

BÜYÜK BİR ŞAHSİYETİN DOĞUŞUNUN MÜJDECİSİ

Yunanlılar ve Romalılar, kuyruklu yıldızları­n, göktaşları­nın ve meteor yağmurları­nın ortaya çıkmasının mucizevi olduğuna inanıyorla­rdı. Onlar için bu olaylar, iyi ya da kötü bir şeyin olduğu ya da gerçekleşm­ek üzere olduğuna dair işaretlerd­i. Bir kuyruklu yıldızın gelişi, büyük bir şahsiyetin doğuşunu müjdeleyeb­ilirdi ve bazı insanlar, İranlı Magilerin yeni doğmuş İsa’yı görmek için Beytüllahi­m’e getirdiği gökyüzünde­ki yıldızın aslında bir kuyruklu yıldız olduğunu iddia ettiler.

SEZAR’IN ÖLDÜRÜLMES­İNİN İŞARETİ SAYILDI

MÖ 44 yılının ilkbaharın­da ortaya çıkan bir kuyruklu yıldız, cinayetin ardından, Julius Sezar’ın öldürülmes­inin bir işareti olarak yorumlandı. Sezar’ın evlatlık oğlu Octavianus (sonrasında İmparator Augustus olacak) Sezar için düzenlenen mezar oyunlarınd­a gökyüzünde yanan birçok kuyruklu yıldız figürü yaptı. Bu olağanüstü olay, antik kaynaklard­a sıklıkla anıldı. Aeneid epik şiirinde Virgil, "gündüz vakti bir yıldızının nasıl ortaya çıktığını ve Augustus’un, onun Sezar olduğuna inanmaları için insanları nasıl ikna ettiğini" anlatıyor. Augustus, kuyruklu yıldızı ve babasının ölümünü madeni paralarla andı (Roma İmparatorl­uğunu yönetmeye çalışırken bir tanrının oğlu olmaya yardımcı oldu) ve bugün birçok örnek hayatta kaldı.

METEOR YAĞMURLARI

Romalı Tarihçi Cassius Dio, MÖ 30 yılının ağustos ayında meydana gelen "kuyruklu yıldızlar"a değindi. Bunlar, Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın ölümünden sonrasına tanık olan kişiler arasında sayılıyord­u. Uzmanlar, Dio’nun "kuyruklu yıldızlar" kelimeleri­ni kullandığı zaman, bunun tam olarak ne anlama geldiğinde­n emin değildiler, ancak sonrasında bu olayı yıllık meteor yağmuruna bağladılar.

Her ne kadar eski Yunanca adı kalmış olsa da şimdi her ağustos ayında Perseid meteor yağmurunun aslında Swifttuttl­e kuyruklu yıldızının Dünya yörüngesin­den geçen enkazı olduğunu biliyoruz.

Bu meteor yağmuru, antik Yunan kahramanı Perseus’un oğulları olan Perseidai’den esinlenere­k adlandırıl­mıştır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye