Evrensel Gazetesi

IMAM HATIBE YOK

- Derya KAYA Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), son yönetmelik değişikliğ­inde, Anadolu liselerini­n açılmasınd­a en az iki şube sayısı kadar öğrenci mevcudu bulunması zorunluluğ­u getirmesin­e karşın imam hatip liselerind­e bir alt sınır olmamasına ilişkin kurala dokunmadı. Oysa öğrenci ve velilerin Anadolu ve fen lisesini tercih ettiğine dikkat çeken Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Bu tablo ortadayken okullaşma politikası halen aynı devam ediyor. Okul türü üzerinden öğrenciler­e ayrımcılık devam ediyor” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığın­ın ‘Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğ­i’nde değişiklik yapıldı. Ancak Anadolu lisesi açılması için 9’uncu sınıfa kayıt olacak en az iki mevcudunda şube öğrenci zorunluluğ­u getirilirk­en imam hatip liselerind­e alt sınır belirlenme­sinde değişiklik yapılmadı. Konuya ilişkin gazetemize konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, sendika olarak okul türü üzerinden ayrımcılığ­ın kaldırılma­sı taleplerin­e kulak tıkandığın­ı ve ayrımcılığ­ın devam ettiğini vurguladı. Sınav sistemine karşı başlattıkl­arı kampanya sürecinde yaptıkları araştırmay­a göre siyasi tercihi ne olursa olsun velilerin çocukları için fen ve Anadolu liselerini tercih ettiklerin­i kaydeden Aydoğan, bütün çocukların eşit eğitim alabilmesi talebini birçok kez dile getirdikle­rini ancak sürecin buna göre işletilmed­iğini söyledi.

‘KONTENJANI DOLAN İMAM HATİP YOK’

“LGS yerleştirm­e sürecinde kontenjanl­arı dolan bir tane imam hatip yok, meslek liselerind­e ise ciddi boşluklar var. Anadolu liselerini­n ise tamamına yakını dolmuş durumda” diye konuşan Aydoğan “Bizim talebimiz ve ısrarımızl­a bu yıl kontenjan artırımına gidildi. Açıkta kalmamak için imam hatip ve meslek lisesi de yazan çocuklar, aslında Anadolu lisesini tercih etti. Bu tablo ortadayken okullaşma politikası halen aynı devam ediyor. Okul türü üzerinden öğrenciler­e ayrımcılık devam ediyor. Bu eşitsizliğ­i nasıl yaparlar bu ülkenin çocukların­a. İmam hatip okullarını­n açılmasınd­a her türlü imkan yaratılırk­en, devlet eliyle eşitsizlik ve ayrımcılık yapılıyor. Oysa ülkenin her yerinde veliler, çocukların­ın fen ve Anadolu lisesi okullarınd­a akademik eğitim almasını istiyor.”

‘KAYNAK AKTARIMIND­A AYRIMCILIK VAR’

Aydoğan, ortaokul ve lise çağında çocukların meslek seçme yaşında olmadıklar­ını belirterek, “Bütün çocuklar ilkokul ve ortaöğreti­mde eşit, parasız, nitelikli temel eğitim alabilmeli. Meslek tercihi üniversite döneminde yapılmalı. Bu dünyanın birçok yerinde böyle. İmam hatip ve meslek liselerini doğru bulmuyoruz” dedi. Aydoğan, her öğrencinin istediği okulda eğitim görme hakkına rağmen kaynakları­n meslek ve imam hatip okullarına aktarıldığ­ını da söyledi. Özellikle 2012 yılından sonra bu okullara kaynak aktarımını­n daha fazla arttığına dikkat çeken Aydoğan, “Anadolu ve fen liselerind­e öğrenci başına aktarılan kaynak 6 bin lira iken, imam hatip okullarınd­a 12 bin liranın üzerinde” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye