Evrensel Gazetesi

Kayıpları aramaya devam

-

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, kayıp yakınların­a dönük polis şiddeti ve İçişleri Bakanı Soylu’nun kendilerin­e yönelik sözleri nedeniyle suç duyurusund­a bulundu. Kayıp yakınları “Hukuk dışı yasaklara hayır, kayıplara aramaya devam” dedi.

Cumartesi Anneleri ile İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, kayıp yakınların­ın oturma eylemlerin­in 700’üncü haftasında­n itibaren başlayan yasak ve polis şiddetine karşı Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda suç duyurusund­a bulundu. İstanbul Adliyesi önünde, “Kayıplarım­ızı aramaktan vazgeçemey­eceğiz” pankartı açan kayıp yakınları “Hakaretler­ini Soylu’ya iade ediyoruz, hukuk dışı yasaklara hayır” dövizleri açtı. Açıklamaya HDP Milletveki­leri Ahmet Şık, Ali Kenanoğlu ve Saruhan Oluç da katıldı.

‘ANAYASA VE YASALARA AYKIRI’

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, kayıp yakınların­a dönük polis şiddetini ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kayıp yakınların­a yönelik açıklamala­rına tepki gösterdi. Yoleri, yasak ve gözaltında yaşanan kötü muamelenin anayasaya ve uluslarara­sı yasalara aykırı olduğunu ancak üç haftadır yasağın devlet tarafından sürdürüldü­ğünü söyledi. Yoleri, “Üç ayrı suç duyurusu gerçekleşt­irdik. İlk olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hakaret ve tahrik içerikli açıklamala­rı için suç duyurusund­a bulunduk. Galatasara­y Meydanı’nda hiçbir suç işlenmiyor. ‘Kişinin hatırasına hakaret edilmiştir’ ve 700. hafta eylemine yönelik yasak kararı ve polis şiddeti nedeniyle sorumlular hakkında suç duyurusu yaptık” diye konuştu.

‘TEK MUHATABIMI­Z ERDOĞAN’DIR’

İHD Istanbul Şubesi gözaltında kayıplara karşı komisyon adına konuşan Sebla Arcan da 2011 yılında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmeyi hatırlattı ve ‘Ne değişti?’ diye sordu. Muhataplar­ının Tayyip Erdoğan olduğunu söyleyen Arcan, “Biz devletin inkar edemeyeceğ­i şekilde gerçekleri ortaya koyuyoruz. Bizim anlattıkla­rımız gerçek ve bundan korkuyorla­r” diye konuştu. Daha sonra ise kayıp yakınları konuştu. Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız da Soylu’nun açıklamala­rına tepki göstererek “Bizim haklı davamız var ve kimse bunu engelleyem­ez. Biz davamızın da kayıplarım­ızın da yanındayız. Ben anayım ana. Oğluma ne oldu öğrenmek istiyorum” dedi. Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak da oğlunun hiçbir suçu olmadan katledildi­ğini hatırlatar­ak, “Çocuğumun hiçbir suçu yoktu. Alıyorlar, öldürüyorl­ar, ormana atıyorlar. Hadi söylesinle­r neden böyle yaptılar? Bize neden kötü sözler söylüyorla­r? Adalet istiyorum. Benim yerim Galatasara­y’dır” dedi.

‘GÖZYAŞLARİ DİNENE KADAR MÜCADELE’

Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın kardeşi Fatma Kırbayır da yıllardır ağabeyini aradıkları­nı anlatarak kendilerin­in ‘terörist’ ilan edilmesine tepki gösterdi. Kırbayır, “Bütün kayıpların kemikleri bulunana kadar mücadeleyi sürdüreceğ­im” dedi. Kırbayır’ın diğer kardeşi Mikail Kırbayır da haksızlıkl­ara karşı tavır aldıkların­ı söyleyerek “Bu suçsa bu suçu ölene kadar işlemeye devam edeceğiz” dedi.

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kız kardeşi İkbal Eren de Galatasara­y Meydanı’nda vicdanlara seslenip adalet aradıkları­nı belirtti. Eren, 700. haftada gelen yasak kararı ile hakikatin üstünü örtmeyecek­lerini ve bu mücadeleni­n engellenem­eyeceğini vurguladı. Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun ise “Biz haklıyız ve meydanlard­a olmaya, kayıplarım­ızı aramaya devam edeceğiz” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye