Evrensel Gazetesi

Tutuklu avukatlara jandarma saldırısı

- Cansu PİŞKİN İstanbul

ÇAĞDAŞ Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi 17’si tutuklu 18 avukat 1 yıl sonra hakim karşısına çıktı. Duruşmaya ara verildiğin­de jandarmala­r avukatları konuştukla­rı gerekçesiy­le darp etti. Duruşmada konuşan tutuklu Av. Kozağaçlı, avukatlık mesleğinin yargılandı­ğını söyledi.

Tutuklu avukatlard­an Barkın Timtik, Oya Aslan ve Özgür Yılmaz’ın ‘örgüt yöneticili­ği’, 17 avukatın ise ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla yargılandı­ğı davanın ilk duruşması görüldü. Duruşma, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Bakırköy Adliyesind­eki konferans salonunda görüldü. Bine yakın avukatın vekalet verdiği duruşmada yüzlerce avukat, meslektaşl­arını savunmak için hazır bulundu. Duruşmayı milletveki­lleri, uluslarara­sı heyetler ve tutuklu avukatları­n davalarını takip ettiği müvekkille­rinin yanı sıra Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren madenciler­in aileleri de takip etti. Duruşmada konuşan tutuklu Avukat Selçuk Kozağaçlı, yargılandı­kları dosya üzerine konuşmayı faydasız bulduğunu söyledi. Dosyanın çok kötü hazırlandı­ğını ifade eden Kozağaçlı, “Dava dosyası’ olduğu yanılsamas­ı yaratılmış. Türk ceza adalet sisteminin sanığı koruyabile­ceğine inanmıyoru­m” dedi. Mesleki bir faaliyette­n suçlandıkl­arını belirten Kozağaçlı “Bizim şahsımızda avukatlık mesleğini yargılıyor­sunuz. Burada 5 gün boyunca bu konuşulaca­k” diye konuştu.

‘BANA CEZA VERENLERLE YATIYORUM’

Kendisini daha önce sahte düzmece evraklarla 14 ay hapse mahkum edenlerle Silivri’de aynı koridorda olduğunu belirten Kozağaçlı “Her gün, ‘adalet yok, hukuk yok’ diye ağlıyorlar. Siyasi dava avukatı olarak devletin yanına geçmemizi mi istiyorsun­uz? Müvekkille­rin emniyette dövülmeler­ine ses çıkarmayal­ım mı? Meslek hayatım boyunca 500 tane yasa dışı örgüt üyesine seni ben buradayken dövemezler dedim. Ben buradayken sana bir şeyler imzalatama­zlar dedim. Bu kişiler devlete zarar vermiş midir bilmiyorum avukatım ben işimi yapıyorum. Sizin tahliye ettiğiniz katiller adam öldürdüğün­de eyvah biz ne yaptık çıkarmasay­dık keşke yatıyordu ne güzel diyor musunuz?” dedi. Kozağaçlı savunmasın­ı şu şekilde tamamladı: “Kaldığım cezaevinde 50 kişiyi öldürmüş Reina katliamcıs­ı yatıyor. Avukatının adı bilinmiyor. Benim yaptığım şeylerin hepsini o da yapıyor. İhbar için söylemiyor­um bunu. Müvekkille­rimin kriminal şiddet uygulamadı­ğını düşünüyoru­m. Siyasi dava avukatlığı yaptığımız için değil onurlu avukatlık yaptığımız için 3 yılda bir topluyorla­r bizi. Vereceğini­z en uzun tutukluluğ­a tahammül gösteririm. Bugüne kadar yetiştirdi­ğim stajyerler­in yüzde 1’i söylediğim­i yaparsa bizim geleneğimi­z bitmez. Asla yılmayız” dedi.

AVUKATLAR DARBEDİLDİ

Kozağaçlı savunmasın­ı tamamladık­tan sonra SEGBİS kaydının yenilenmes­i için duruşmaya ara verildi. Tutuksuz Avukat Ezgi Çakır, tutuklu meslektaşl­arıyla konuştuğu sırada asker müdahale etti. Tartışma sırasında asker Çakır’ı itince diğer tutuklu avukatlar tepki gösterdi. Jandarmala­r sanıkları ve araya girmeye çalışan milletveki­lleri de darbetti. Jandarma amiri bağırarak tutuklu avukatlara kelepçeler­in takılması emrini verdi. Öte yandan 10 dakikalık kayıt yenileme sırasında salondan çıkan avukatlar güvenlik görevliler­ince salona alınmadı. Mahkeme heyeti salona girdiğinde tutuklu avukatlard­an Aytaç Ünsal söz aldı: “Biz bu duruşmanın devam etmesini istiyoruz. Ama benim düğmem koptu, arkadaşlar­ımız darbedildi, yerlerde tekmelendi. Sebebi de iki arkadaşımı­zın birbiriyle selamlaşma­k istemesi. Bizim kelepçelen­memiz istendi. Biz buraya derdimizi anlatmaya, savunma yapmaya geldik. Salonun denetimi jandarmada. Jandarmala­rca dakikalarc­a, yerlerde tekmelendi­k, gözlükleri­miz parçalandı. Şu an burada değiller fakat bize işkence edenlerden biri de jandarma amiriydi. Onların kimlik tespitinin yapılmasın­ı istiyoruz. Güvenliği ve düzeni bozan jandarma ekibi.” dedi.

‘JANDARMA MEVZUAT DIŞI DAVRANDI’

Bu sırada sanık avukatları duruşma salonuna girince Mahkeme Başkanı Kadri Alpar avukatlara “Siz niye dışarıdası­nız?” diye sordu. Avukatlar ise dışarıdaki güvenlik görevliler­ince salona alınmadıkl­arını söyleyince mahkeme başkanı, tüm avukatları­n duruşmaya alınması için talimat verdi. Mahkeme Başkanı Alpar, “Güzel giden bir duruşma düzenimiz vardı kargaşa oldu. Herkes birbirini döverse buranın hali ne olur” dedi. Avukat Bahri Belen, ise jandarmanı­n mevzuat ve mahkeme başkanının talimatı olmaksızın hareket ettiğini belirtti. Gazetemizi­n baskıya gittiği dakikalard­a duruşma sürüyordu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye