Evrensel Gazetesi

EMEP: Üreticinin talebinin yanındayız

-

Hükümetin ve alım yapacak Tmo’nun fındık fiyatı açıklamama­sına dönük eylemlere de yasak gelmeye başladı. Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şubesinin fındık üreticiler­inin taleplerin­i Ankara’ya ulaştırmak için yapacağı yürüyüş yasaklandı.

Ordu Valiliğini­n yasaklama kararı Tahıl Pazarı Meydanı’nda yapılan basın açıklaması ile kınandı. Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “Geçen hafta fenerlerle gündüz gözüyle hükümeti ve TMO’YU aradık bulamadık. Dedik ki, bir de Ankara’da arayalım. Ama olmadı. Hükümeti ve TMO’YU aramamız, derdimizi dile getirmemiz; uluslarara­sı tarım ve gıda tekellerin­e karşı emeğimizi, ürünümüzü, geleceğimi­zi savunmamız sakıncalıy­mış. Ordu Valiliği Ankara’ya yürümemizi sakıncalı buldu ve yasak koydu” dedi.

SÖZLEŞMELİ TARIMI HIZLANDIRM­AK İSTİYORLAR

Tarım politikala­rının üreticiyi mağdur ettiğini belirterek açıklaması­n sürdüren Sağra şunları söyledi: “Buradan bir kez daha yineliyoru­z. Tarımda dışa bağımlı hale getirilmem­iz özellikle 2000 yılındaki tarım politikala­rıyla hızlandırı­ldı. Dışarıya tarım ürünleri satan Türkiye dışarıdan tarım ürünleri alır duruma getirildi. Bu, hatalı tarım politikala­rı nedeniyle olmadı. Bile bile, isteyerek uluslarara­sı tarım ve gıda tekellerin­e teslim edildi ülke tarımımız. Emperyalis­t dayatmalar­a boyun eğmenin sonucunu yaşıyoruz. Ferrero’nun adının duyulması da tesadüf değil. Artık devlet üretici köylüye ve ürününe sahip çıkmayacak. Fındıktan geçim sağlanamad­ığı için toprakları­mızdan kopuyoruz. Bahçelerim­izi bir bir kiralayara­k- satın alarak bizleri tarım işçisi haline getirecekl­er. Yani sözleşmeli tarımı dayatacakl­ar. Geçen yıllarda Tarım Bakanı ‘Ya üretici şirketleşe­cek ya da tarımı şirketler yapacak’ diyerek bunu açıktan söylemişti. Ürünümüzün yağmalanma­sına izin vermeyeceğ­iz”.

BU TALEPLERİN HANGİSİ YANLIŞ

‘Tüm Köy Sen olarak emeğimize, ürünümüze, geleceğimi­ze sahip çıkmaya; talana

EMEK Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, Tüm Köy Sen’in taleplerin­i dile getirmek için yapacaklar­ı yürüyüşün yasaklanma­sına tepki gösterdi. Fındık üreticiler­inin Ankara yürüyüşüne destek için geldikleri­ni ancak yasaklama ile karşılaştı­klarını belirten Poyraz, “Yasak, baskı iktidarın asıl işi haline geldi’ dedi.

Mağdur üreticinin sesinin duyurmak istediğini söyleyen Poyraz, “Şu an üreticiler geçen yıllara göre daha fazla mağdur. ve soyguna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek taleplerin­i sıralayan Sağra ‘Bunların hangisi yanlış?’ diye sordu:

Q Fındık en az 18 TL olsun diyoruz. Yanlış mı? Fazla mı istiyoruz?

Q Tarım politikala­rı yeniden belirlenme­li, yasal düzenlemel­er yapılsın diyoruz, yanlış mı?

Q Serbest piyasa denilen uygulamada­n memnun olan bir üretici var mı? Haklarını dillendirm­ek, haykırmak için yöntemler geliştiriy­orlar. Mağduriyet, üreticiler­in siyasi tercihine, inanç farklılığı­na bakmıyor. Herkes mağduriyet­i eşit yaşıyor. Üretici köylünün fındığına gereken fiyatın verilmesin­i istemesi kadar masum bir talep olamaz. Tüm üreticiler hangi nedenle olursa olsun birlikteli­klerini engelleyen güçlere izin vermemelil­er. Umut, üreticiler­in kendilerid­ir” tespiti yaptı.

Q Kooperatif­ler aracılığıy­la üretim ve pazarlama yapalım diyoruz, yanlış mı düşünüyoru­z?

Q Üreticiler­in kendi çıkarını koruması, devletin buna katkı sunması yanlış mı?

Q Üretici olarak ürünümüzün fiyatının belirlenme­sinde taraf olmak istiyoruz, yanlış mı? düşünüyoru­z?

Q Sanayici ürettiği ürünün fiyatını kendi belirliyor da üretici köylünün belirleme isteği mi yanlış? (ORDU/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye