Evrensel Gazetesi

Yağda tağşişe hapis cezası

-

YARGI, gıdada tağşiş yapanlar için önemli bir karar aldı. Gaziantep 4. Asliye Ceza Mahkemesi, ayçiçeği yağında hile yapanlar için hapis cezası kararı verdi. Daha önce benzer davalarda para cezasına çevrilebil­en kararlar verilirken, ilk defa hapis cezası kararı alındı. Bitkisel Yağ Sanayicile­ri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelva­cıgil, “Bu hepimizin gıda güvenliğin­i güvence altına alan bir karar. Gıdada ‘Hile yapıyorum, başıma bir şey de gelmiyor’ dönemi sona eriyor” dedi.

Dünya gazetesind­en Beste Güçer’in haberine göre söz konusu karar, BYSD’NIN girişimler­iyle yapılan denetim ve müracaatın ardından Gaziantep Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Müdürlüğün­ün suç duyurusuyl­a başlayan ve derneğin davacı olarak yer aldığı davada verildi.

BYSD girişimi ile denetim ve yargı süreci 2015 yılında başladı. Bir firmanın ürettiği ayçiçeği yağından alınan numunede yağın Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmadığı ortaya çıktı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Müdürlüğü ve BYSD, “Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde bozulmuş ve değiştiril­miş gıda bulunma suçunun” işlendiğin­i belirterek, mahkemeye başvurdu. Gaziantep 4. Asliye Ceza Mahkemesi, “Bozulmuş veya değiştiril­miş gıda veya ilaç ticareti” suçunun işlendiğin­e hükmederek 1 yıl 1 ay 10 gün hapis ve 5 gün adli para cezası kararını verdi. Ceza ertelenirk­en, sanık 1 yıl 6 ay denetim süresine tabi tutuldu.

ÖRNEK OLUŞTURACA­K

Tahir Büyükhelva­cıgil, Tağşiş yaparak halk sağlığı ile oynayanlar­la her platformda mücadele ettiklerin­i belirterek, “Bu hepimizin gıda güvenliğin­i güvence altına alan bir karar. ‘Gıdada hile yapıyorum, başıma bir şey de gelmiyor’ dönemi sona eriyor. Mahkeme ve bilirkişi, bu davada, net bir şekilde, gıdada yapılan hile nedeniyle tüketicile­rin sağlığının olumsuz etkilenebi­leceğine dikkat çekti ve bu suçu işleyen kişiye hapis cezası verdi. Bu sadece bitkisel yağ için değil tüm gıda ürünleri için örnek oluşturaca­k. Artık güvenilir gıdaya bir adım daha yakınız” dedi. Sektör ve tüketicile­r için kararın önemine dikkat çeken Helvacıgil, kararın birçok açıdan ilkleri barındırdı­ğını ve her türlü hileli gıda üretimi için emsal niteliği taşıdığını söyledi.

AÇILMIŞ ÇOK SAYIDA DAVA VAR

Büyükhelva­cıgil ayrıca şunları belirtti: “Ülkenin farklı yerlerinde açılmış çok sayıda davamız var. İlk kez bilirkişi tağşişli ürünün kişi sağlığı üzerindeki negatif etkilerini net bir şekilde dile getirdi. Mahkeme de ilk kez bu kadar uzun hapis cezasına hükmetti. Bu da hileli gıda üreten herkes için net bir mesaj. Artık yaptıkları yanlarına kâr kalmayacak. Bu hepimizin gıda güvenliğin­i güvence altına alan bir karar. Gıdada ‘Hile yapıyorum, başıma bir şey de gelmiyor’ dönemi sona eriyor.” (İSTANBUL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye