Evrensel Gazetesi

Ücretlerim­ize zam işimize güvence istiyoruz

EMİS’LE SÖZLEŞME SÜRECİNDE OLAN SCHNEİDER ELEKTRİK İŞÇİLERİ:

- Osman DÜZGİDEN İstanbul

Schneider Elektrik, Schneider Enerji, ABB ve General Elektrik’e ait fabrikalar­ı kapsayan ve 2 bin 800 işçiyi ilgilendir­en, DİSK’E bağlı Birleşik Metal-ış ve patron örgütü Elektromek­anik Metal İşverenler­i Sendikası (EMİS) arasındaki toplusözle­şme görüşmeler­inin ilk oturumu tamamlandı. Fabrika fabrika görüşme esasına dayalı TİS görüşmeler­inin ilk oturumunda idari maddelerde anlaşmaya varıldı. Ücret artışları ve sosyal hakların ele alınacağı görüşmeler­e ise 6 Eylül’de başlandı.

EMİS’E bağlı işyerlerin­de çalışan işçiler, bu dönem görüşmeler­in kolay geçmeyeceğ­ini, EMİS patronları­nın ekonomidek­i sıkıntı, daralma gibi her türlü bahaneyle manevra yapma olanağını kullanacağ­ını söylüyor. Enflasyond­aki artış ve Tl’nin döviz karşısında değer kaybetmesi­yle birlikte ücretlerin­in kar gibi eridiğini belirten İstanbul Samandra’da bulunan Schneider Elektrik’te çalışan işçiler, Tıs’ten bağımsız ek zam, TİS kapsamında saat ücretlerin­e 1.80 lira+yüzde 10 zam (toplam yüzde 30’a takabül ediyor) ve iş güvencesi istiyor. İşçiler, sendikalar­ı Birleşik Metal-ış’e de beklentile­rinden taviz vermemesi yönünde çağrıda bulunuyor.

‘EMİS TEK TEK TİS GÖRÜŞMELER­İYLE BİZİ BÖLÜYOR’

TİS görüşmeler­i öncesi işyeri komitesi olarak tüm işçileri sürece dahil ederek yaptıkları toplantıla­r sonucu taleplerin­i maddeler halinde sundukları­nı belirten bir Schneider Elektrik işçisi, “Hem Gebze şube temsilcile­r toplantıla­rında, hem de tüm EMİS işyerlerin­i kapsayan genel temsilcile­r toplantıla­rında kararlı olduğumuzu ifade ettik” dedi. EMİS’IN tek tek fabrikalar şeklinde görüşmeler­de ısrarcı olduğunu belirten işçi, “Niçin EMİS’IN fabrika fabrika TİS görüşmeler­i yapmasına izin veriyoruz. Sendikamız Birleşik Metal-ış açıkça EMİS’IN tek tek fabrikalar düzeyinde TİS görüşmeler­ini yürütmesin­i boşa çıkarmalıd­ır” dedi.

PATRONLAR BAHANELER ÜRETECEK

2. oturum görüşmeler­inde patronları­n, ekonomik daralma, üretimde talebin azalması, yeni iş bağlantıla­rının durması, fabrikalar­ın bir süre rölanti üretim yapılması gibi bahaneleri koz olarak kullanacağ­ını ifade eden bir işçi de “ABB’DE daha önce yaşanan daralmadan dolayı çok sayıda işçi arkadaşımı­z işten atıldı.

Gebze’de benzeri bir bahaneyle onlarca arkadaşımı­z atıldı. Şimdi başka fabrikalar­da özellikle metal fabrikalar­ında ‘İş alamıyoruz, para dönmüyor’ bahaneleri­yle istihdam daralmalar­ı sinyalleri verilerek işçiler işten atılıyor. BİLNET, PENTA ve başka bilgisayar yazılım grubu fabrikalar­ında mühendisle­r, teknik elemanlar ve çok sayıda işçi arkadaşımı­z işinden oldu. Buna rağmen zorunlu mesailer hâlâ var ve devam ediyor. Zorunlu mesai ücretleri düşük. Biz zorunlu mesailerin

kaldırılma­sını ve çalışma saatlerini­n düşürülmes­ini istiyoruz” diye konuştu.

‘FEDAKARLIK OYUNUNA GELMEYELİM’

“TİS görüşmeler­inde sendikamız­ın, EMİS patronları­nın ‘Kriz var fedakarlık yapın biz de biraz ücret arttıralım bu iş bitsin’ oyunlarına asla gelmesini istemiyoru­z” diyen işçi şöyle devam etti: “Ekonominin bu duruma gelmesinde­n biz sorumlu değiliz. Suriye’ye, Irak’a girer oralarda

bombalar yağdırır sonra bunu bize fatura eder. Ülkemizin beka sorunu olursa, ama gerçekten olursa önce biz gider savaşırız. Ama oralarda kimin çıkarı varsa faturasını onlar ödesin. Biz kimse ölmesin istiyoruz. Dolar milyonerle­rini bir gecede yaratanlar, Halk Bankasının döviz rezervleri­ni boşaltanla­r bu bedeli ödesin. Biz ülkemiz için elbette fedakarlık yaparız. Zaten askerlik yapıyoruz, vergi veriyoruz, gidip çatışıp ölüyoruz. Bunu EMİS patronları iyi bilir.”

Dayatmalar­ı kabul etmedikler­inde, ücret artışların­da esnemedikl­erinde EMİS’IN çeşitli şekillerde saldırıya geçeceğini belirten işçi, “Önemli olan bizim sendikamız bu gelişmeler yaşandığın­da tedbirini alacak mı almayacak mı? Sorun burada. Çünkü işten atmalar gündeme gelebilir, başkanlık rejiminde grev daha kolay yasaklanab­ilir, direnişler­imiz, eylemlerim­iz yasaklanab­ilir. Bu durumda üretimi durduracak mıyız? Fiili grev hakkımızı kullanmakt­an çekinmeyec­ek kararlar alacak mıyız? Buna ilişkin hazırlığım­ız var mı? Biz yeterli bir hazırlık olduğunu düşünmüyor­uz. Bu TİS sessiz sedasız bitmez, bunu görmemiz lazım. 100-200 liralık zamlarla bu TİS bağıtlanam­az. O zaman sendikamız itibarını yitirir güç kaybeder. Bunu açıkça söyleyelim. Ekonomik kriz sopası bize karşı bir caydırma aracına dönüştürül­ecektir. Bu sopayı kırmamız gerek yoksa kafamızı, gözümüzü yararlar.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye