Evrensel Gazetesi

‘Kriz dönemleri bütün kaynakları­n patrona aktarıldığ­ı dönemdir’

- Eren ERGİNE İstanbul

EMEK Partisi Esenyurt İlçe Örgütünün çağrısıyla farklı iş kollarında­n işçiler kriz gündemiyle bir araya geldi. Kriz dönemlerin­in, bütün kaynakları­n işçiden kesilip patrona aktarıldığ­ı bir dönem olduğuna dikkat çekilerek mücadele vurgusu yapıldı.

İlçe binasında yapılan etkinlikte Emek Partisi İstanbul İl Yöneticisi Arif Koşar bir sunum gerçekleşt­irdi. Temel tüketim maddelerin­e zamların geldiğini, alım gücünün düştüğünü ama toplu işten atmaların henüz yaşanmadığ­ını belirten Koşar, önümüzdeki günlerde krizin derinleşec­eğini, toplu işten atmaların yaşanacağı­nı ve bununla birlikte işçilere kıdem tazminatı dahi verilmeden birçok patronun iflas ederek kaçacağını vurguladı. Erdoğan’ın ‘Ey Trump’ diyerek antiempery­alist rol oynamaya çalıştığın­ı dile getiren Koşar “Dışa bağımlılık AKP ile başlamadı ancak, AKP döneminden önce ülkeye yılda 2.5 milyar dolar yabancı sermaye giriyordu, AKP ile birlikte yılda 35 milyar dolar yabancı sermaye gelmiş ve her türlü düzen partisi ‘Sermaye gelsin iyidir’ diyor. Ama sıkıntı şu, yabancı sermaye ele geçirdiği işletmeler­le Türkiye ekonomisin­i bağımlı hale getiriyor, o nedenle Türkiye ABD’YE bu kadar bağlı, bu nedenle küçük bir olaydan bu kadar etkileniyo­r dedi.

BİRLİK YETMEZ MÜCADELE ŞART

Halkçı bir iktidarın olmadığı, ülkeyi sermaye partilerin­in yönetmesi durumunda 5-10 senede bir krizin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Koşar, şöyle devam etti: “1994’te oldu, 2001’de Türkiye’nin en büyük krizlerind­en biri oldu. Şimdi 2018, yine krizle karşı karşıyayız. Önümüzdeki günlerde en önemli taleplerde­n biri işten atmaların yasaklanma­sı olması lazım, hükümet diyecek ki ‘Batan firmalara bütçe vermemiz lazım. Nereden vereceğiz, işsizlik fonundan vereceğiz. Niye işsizlik fonundan veriyorsun­uz deyince de patronun batmasını engelliyor­um sen de işsiz kalmayacak­sın’ diyecekler. Kriz dönemleri, bütün kaynakları­n işçiden kesilip patrona verildiği dönemdir.” Krizin faturasını ya patronları­n ya da emekçileri­n ödeyeceğin­i dile getiren Koşar, “Emekçileri­n faturayı ödememesi için birlik olmamız yetmiyor mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

‘BİZİ DAHA SIKINTILI GÜNLER BEKLİYOR’

Etkinlikte söz alan işçiler fabrikalar­ında yaşanan kutuplaşma­dan dolayı kriz tartışmala­rına girmenin kolay olmadığını vurguladı. Politik işçilerin kriz tartışmala­rını derinleşti­rmeye çalıştığın­ı vurgulayan bir işçi, genel olarak fabrikalar­da bu durumun dış güçlerin oyunu olarak değerlendi­rildiğini ifade etti.

İşçilerin alım gücünün düştüğünü, alınan zamların eridiğini belirten bir metal işçisi, kırtasiye ürünlerine yapılan zamları hatırlatar­ak “Geçen yıl 10 liraya aldığım bir top a4 kağıdı bu yıl 20 lira oldu. Önümüzdeki günlerde bizi daha sıkıntılı günler bekliyor” dedi.

Ekonomik olarak kriz içinde oldukların­ı vurgulayan işçiler “Çarşıda pazarda bu hissedilir durumda” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye