Evrensel Gazetesi

ANTİEMPERY­ALİST SÖYLEM SEÇMENE ETKİ İÇİN

-

ERDOĞAN ve yönetimi; Fırat’ın batısında Rusya, İran’la ABD’YE ve Batılı emperyalis­tlere karşı, doğusunda ise ABD ve batılı emperyalis­tlerle birlikte İran ve Rusya’ya karşı “mücadele eder” görünerek, “Bakın biz her emperyaliz­me karşıyız” propaganda­sı yapmakta. Durum hakikaten böyle midir? AKP ve MHP neden böyle bir söylem tercih etmektedir?

Arap Baharı sonrası değişen Ortadoğu siyasetind­e Türkiye’nin çok uzun süredir gelişmeler karşısında sürüklendi­ğini ve uzun vadeli planlardan ziyade sekteryan hassasiyet­lere dayalı ani tepkiler verdiğini görüyoruz. Suriye’de Erdoğan yönetimini­n takip ettiği dış politikayı da bu şekilde okumamız mümkün. Suriye krizinde Türk hükümeti, Rusya, İran ve ABD

yönetimler­iyle olan ilişkileri­ni kısa vadeli kazanımlar­ını koruma amacıyla denge prensibi üstünden yürütüyor. Türkiye önce Esad rejimini devirmek amacıyla ABD ile bölgede koordineli bir şekilde hareket etti; fakat ABD yönetimini­n IŞİD karşısında kendisine daha ciddi askeri destek vereceğini düşündüğü PYD-YPG güçlerini destekleme­ye başlaması sonrası Rusya-ıran çizgisine yaklaştı. Fakat bu noktada da Esad yönetimini devirme konusunda bu ülkelerle ayrı düştüğü için tekrar kolaylıkla Batı çizgisine girebilir.

Dolayısıyl­a ortada stratejik hedeflere dayalı ve tutarlı bir politikada­n bahsetmek pek mümkün değil. Bu konuda AKP ve Mhp’nin takındığı söylemin dış politikada­n ziyade Türk kamuoyuna yönelik olduğunu düşünüyoru­m. Takdir edersiniz ki, Türk hükümeti açısından sürekli tarafları değişen bu denge politikası­nı savunmak yerine güçlü devletlere kafa tutan imajı yaratmak seçmen nezdinde daha etkili olacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye