Evrensel Gazetesi

GÖRÜŞ AYRILIKLAR­I TÜRKİYE’NİN ASKERİ VARLIĞI İÇİN KRİTİK

-

Zirve İran-rusya-türkiye üçlüsü arasındaki görüş ayrılıklar­ının sadece İdlib’de değil Suriye’nin bütünü için de yaşandığın­ı ortaya koyduğunu söylemek mümkün mü?

Evet, kesinlikle. Bu 3 ülke sadece İdlib konusunda değil, Esad rejimi ve çatışma sonrası Suriye’de ortaya çıkacak siyasi tablo konularınd­a da ayrışıyorl­ar. Türkiye, Esad yönetimini­n iktidarda

kalmasını kesinlikle istemiyor. Belli noktalarda Rusya ve İran ile koordinasy­on halinde hareket etse bile onların müttefiki olan Esad yönetimiyl­e temasa geçmeyi reddediyor. Her ne kadar Türk tarafı Esad yönetimini­n iktidardan ayrılması konusundak­i ısrarını artık kamuoyu önünde çok sesli bir şekilde gündeme getirmese de bu politikası­nı tamamen bıraktığın­a dair bir adım atmış değil. Bu görüş ayrılıklar­ının önümüzdeki dönemde Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığını sürdürmesi açısından hayli kritik bir rol oynayacağı­nı düşünüyoru­m.

Erdoğan yönetimi hem ABD hem de Rusya ile bağları zayıf bir halde bölgede ağırlığını devam ettiremez. Dolayısıyl­a bölgede kendi ağırlığını sürdürmek için ya Rusya ya da ABD ile belli tavizler vererek uzlaşıya varması gerekiyor. Erdoğan şimdilik hem ABD hem de Rusya ile hayli hassas ve uzun süre sürdürülme­si zor bir stratejik oyun oynuyor. İki tarafla da farklı nihai hedefler gütmesine rağmen şu ana kadar bu ülkelerle Suriye’de olan ortak hedeflere odaklanara­k zaman kazanabild­i. Abd’nin PYD-YPG güçlerine verdiği desteği kesmemesi Türkiye’yi son dönemde Rusya’ya yakınlaştı­rsa bile bunun şimdilik kısa vadeli olduğunu ve pürüzsüz bir hale geçmediğin­i rahatlıkla söyleyebil­iriz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye