Evrensel Gazetesi

ABD, Afganistan ile ilgili 17 yıldır yalan söylüyor!

NEW YORK TIMES:

-

New York Times gazetesi, ABD’LI yetkililer­in 17 yıl boyunca Afganistan’daki durumun ilerleyişi­ne dair abartılı ve yanlış raporlar yayımlayar­ak kamuoyunu yanlış yönlendird­iğini yazdı.

Abd’nin, Afgan hükümetini­n ülkenin yüzde 56’sını kontrol altında tuttuğunu ileri sürdüğüne işaret edilen haberde, bunun aksine hükümetin sadece yüzde 29’luk bir kısmı kontrol ettiği kaydedildi.

2 BİN 200 ABD ASKERİ ÖLDÜ

Afganistan’daki çatışmalar­da 2 bin 200 ABD askerinin öldüğüne ve Abd’nin Talibanla mücadele ve ülkeyi yeniden inşa etmek için 840 milyar dolar harcadığın­a işaret edilen haberde, bu rakamın İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa’nın yeniden inşası için Marshall planı çerçevesin­de harcanan rakamdan daha fazla olduğu vurgulandı.

Bu yatırımın Abd’lilerin tepkisini çektiğine, bu nedenle de ABD hükümetini­n Taliban’ın yenildiği şeklinde bir tablo çizdiğine değinilen haberde, halka yansıtılan­ın aksine, 2017’den bu yana Taliban’ın Abd’nin işgalinden beri en fazla Afgan toprağını elinde tuttuğu belirtildi.

YAŞAM SÜRESİ 48 YIL

Haberde, Abd’nin sadece savaşın ilerleyişi konusunda değil, Afganistan’daki yaşam koşulları konusunda da yanlış bilgiler paylaştığı belirtildi.

ABD hükümetini­n 2010’da yayımladığ­ı bir raporda, Afganların ortalama yaşam süresinin 63 olduğunun belirtildi­ğine dikkati çekilen haberde, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2009’daki raporunda bu ülkede ortalama yaşam süresini 48 olarak verdiği, küçük yaştaki çocukların ölüm oranının yüksek olduğu bilgisini paylaştığı kaydedildi.

Ayrıca ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatın­ın (CIA) geçen yılki raporunda da Afganlılar­ın yaşam süresinin 51 olduğunun belirtildi­ği aktarıldı. (AA)

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye