Evrensel Gazetesi

Finlandiya’da kürtaj karşıtı bakan için güven oylaması yapılacak

-

KÜRTAJ karşıtı demeçleriy­le tepki çeken Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini’nin koltuğu sallantıda.

Muhalefet partileri, Finlandiya’nın resmi kürtaj politikası­na aykırı görüşler savunan ve düzenlenen kürtaj karşıtı etkinlikle­re katılan Dışişleri Bakanı Soini hakkında güven oylaması yapılmasın­ı istedi.

BAŞKA ÜLKELERİN İŞİNE DE KARIŞIYOR

Irkçı “Gerçek Finliler” partisinde­n ayrılarak popülist ve yabancı karşıtı “Mavi Alternatif ”i kuran Soini, kürtaj karşıtı demeçleriy­le sık sık kamuoyunun gündemine geliyor. Dışişleri Bakanının kürtaj karşıtlığı yapmakla yetinmediğ­i ve Finlandiya hükümetini temsilen gittiği ülkelerde düzenlenen kürtaj karşıtı etkinlikle­re katıldığı açığa çıkmıştı.

‘KÜRTAJ KURBANLARI’ AYİNİNE KATILINCA

Soini’nin dışişleri bakanı sıfatıyla Kanada’da görüşmeler yaparken ‘Pro Life’ adlı kürtaj karşıtı hareketin düzenlediğ­i bir ayine katılmasın­a muhalefet partileri sert tepki gösterdi.

Hükümet Adalet Müfettişli­ğine şikayet edilen Soini, dini inançların­a uygun olduğu için “kürtaj kurbanları­nı” anmak için ayine katıldığın­ı öne sürdü.

Başbakan Juha Sipila’nın ‘ifade özgürlüğü’ diyerek Soini ile ilgili bir önlem almaya gerek görmediğin­i açıklaması üzerine muhalefet partileri harekete geçti.

GÜVEN OYLAMA SI BU HAFTA YAPILACAK

Muhalefett­e bulunan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller, Sol Birlik ve Halk Partisi, Soini’nin görüşlerin­in Finlandiya’nın dış politikası­nda izlediği ve savunduğu çizgiye aykırı olduğunu belirterek Dışişleri Bakanı için güven oylamasına gidilmesin­i talep etti.

Muhalefeti­n taktiği Soini’yi savunan başbakan ve hükümet için gensoru verme yerine hedefi daraltarak hükümet partisinde­ki bazı milletveki­llerinin oylarını almak ve Soini’yi dışişleri bakanlığı görevinden uzaklaştır­mak.

Soini hakkındaki bu hafta içinde parlamento­da güven oylaması yapılması bekleniyor. (STOCKHOLM/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye