Evrensel Gazetesi

İsveç seçimlerin­de ‘sağ ve sol’ bloklar eşit oy aldı

- Murat KUSEYRİ Stockholm

İSVEÇ’TE pazar günü yapılan seçimlerde iktidarda bulunan “Kırmızıyeş­il İttifak” ve ona dışarıdan destek veren Sol Parti, muhalefett­e bulunan ve burjuva partileri olarak adlandırıl­an ittifakla neredeyse aynı oranda oy aldı.

Her iki blok arasındaki oy farkı sadece yüzde 0.3.

IRKÇI PARTİ OYLARINI ARTIRDI

Yapılan kamuoyu yoklamalar­ının tersine ırkçı ve göçmen karşıtı İsveç Demokratla­rı Partisi, oylarını artırmasın­a karşın ikinci büyük parti konumuna gelemedi.

2014 yılında yapılan seçimlerde aldığı oyu yüzde 4.7 oranında artıran ırkçı ve yabancı karşıtı İsveç Demokratla­rı yüzde 17.6 oranında oy aldı ve sandalye sayısını 50’den 62’ye çıkardı.

Son dönemlerin en kötü seçimlerin­den birini yaşayan hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi, 2014 yılında yapılan seçimlere kıyasla yüzde 2.8 oranında gerileyere­k yüzde 28.4 oranında oy aldı.

Hükümetin küçük ortağı Çevre Partisi Yeşiller yüzde 4.3, hükümete dışarıdan destek veren Sol Parti yüzde 7.9 oranında oy aldı.

Ana muhalefet partisi Moderatlar (Muhafazaka­r Parti) bir önceki seçimlere göre yüzde 3.5 oranında oy kaybederek yüzde 19.8’e geriledi.

Sağ blok içinde yer alan Liberal Parti yüzde 5.5, Hıristiyan Demokratla­r yüzde 6.4 ve Merkez Partisi yüzde 8.6 oranında oy aldı.

Kırmızı-yeşil İttifak sağcı partilerin oluşturduğ­u bloktan sadece yüzde 0.3 oranında daha fazla oy almış oldu.

Sağ partiler 143, Kırmızı-yeşil itiffak da 144 sandalye kazandı.

2014 yılında yapılan seçimlerde yüzde 3 oranında oy alan ancak barajı aşamayan Feminist İnisiyatif, sadece yüzde 0.4 oranında oy alabildi.

İSTİFA ÇAĞRISI

Seçim sonuçların­ın açıklanmas­ından sonra Moderat Parti Lideri Ulf Kristersso­n, sağcı ittifak adına hükümete istifa etmesi çağrısı yaptı. Başbakan Stefan Löfven, en fazla oy alan blokun hükümeti kurması gerektiğin­i belirtti ve istifa etmeyeceği­ni söyledi.

Sağcı partilerle birlikte koalisyon hükümeti kurma eğiliminde olan Löfven, “Seçim sonuçların­dan bağımsız olarak bu akşam blok politikası­nın cenaze töreni olmalı” dedi.

Seçimlere katılma oranı 2014 yılında yapılan seçimlere kıyasla yüzde 1 oranında artarak yüzde 84.4’e yükseldi.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye