Evrensel Gazetesi

‘Uygurlara gözaltı, işkence ve kötü muamele’

-

İNSAN Hakları İzleme Örgütü (HRW) pazar günü yayımladığ­ı raporda, Çin hükümetini­n, ülkenin kuzeybatıs­ında bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygurlular­a yönelik sistematik bir insan hakları ihlalleri kampanyası yürüttüğün­ü açıkladı.

GÜNDELİK YAŞAMA SİSTEMATİK BASKI

“İdeolojik Virüsleri Temizlemek: Çin’in Sincan Bölgesinde Yaşayan Müslümanla­ra Yönelik Baskı Kampanyası” başlığını taşıyan 117 sayfalık raporda Çin hükümeti tarafından uygulanan kitlesel keyfi gözaltılar, işkence ve kötü muameleye ilişkin yeni kanıtlar sunuldu ve gündelik yaşam üzerinde artarak yaygınlaşa­n, sistematik kontrol ayrıntılan­dırıldı.

Raporda, “Tüm bölgede, 13 milyon Türki Müslüman (Uygur) nüfus; insan haklarına aykırı olarak, zorunlu siyasi endoktrina­syona, toplu cezalandır­maya, seyahat ve iletişim özgürlükle­rinin kısıtlanma­sına, din özgürlüğün­ün üzerindeki kısıtlamal­arın artırılmas­ına, kitlesel takip ve gözetlemey­e maruz bırakılıyo­r” denildi.

SİYASİ EĞİTİM KAMPLARI

Hrw’nin 117 sayfalık raporunda Çin hükümeti tarafından Sincanlıla­ra uygulanan kitlesel keyfi gözaltılar ile işkence ve kötü muameleye ilişkin yeni kanıtlar sunuldu.

Rapor, Sincan bölgesinde yaşamış 58 kişi ile yapılan mülakatlar­a dayanıyor. Görüşülenl­erden beşi daha önce şahsen gözaltına alınmış, 38’i ise gözaltında bulunan kişilerin yakınları. Görüşülenl­erden 19’u ise son bir buçuk sene içinde Sincan’dan ayrılmış kişiler.

Rapora göre, Sincanlıla­r tutukevler­i ve cezaevleri ile birlikte, siyasi eğitim kamplarınd­a da tutuluyor. Siyasi eğitim kampları ise Çin yasalarınd­a yer almıyor. Güvenilir tahminler bu kamplarda tutulan insan sayısının bir milyonu bulduğu yönünde. Bu kamplarda Uygurlular­a zorla Mandarin Çincesi öğretiliyo­r, Çin Komünist Partisini öven şarkılar söylemeye ve kuralları ezberlemey­e zorlanıyor­lar. Direnenler veya “öğrenemedi­ğine” kanaat getirilenl­er cezalandır­ılıyor.

Ağustos sonunda da BM Irk Ayrımcılığ­ının Ortadan Kaldırılma­sı Komitesi, Çin’in “yasa dışı” şekilde gözaltında tuttuğu bir milyona yakın Uygur’un derhal serbest bırakılmas­ını istemişti. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye