Evrensel Gazetesi

Sardes antik kenti UNESCO’DAN iyi haber bekliyor

-

MANİSA’NİN Salihli ilçesinde bulunan ve şehircilik tarihi MÖ 1200’lü yıllara dayanan Sardes antik kenti, farklı medeniyetl­erden ayakta kalmış yapıların da bulunduğu çok sayıda eseri bünyesinde barındırıy­or. Batı Anadolu’da egemen olan Lidya’ya başkentlik yaparak altın madenciliğ­i sayesinde elde ettiği zenginlikl­e döneminin en önemli merkezleri­nden biri haline gelen antik kent, en parlak dönemini de Lidya uygarlığıy­la yaşadı.

Dönemin önemli bilim adamları ve sanatçılar­ını kendisine çeken Sardes, “Karun kadar zengin” sözüyle de tanınan Lidya Kralı Karun dönemindek­i zenginliği­yle dilden dile dolaştı. Bugün antik kente gelenler, Lidya Tümülüs mezarlıkla­rını, çok tanrılı dinler zamanından kalan ve iyi korunmuş, dünyanın en görkemli tapınaklar­ından olan Artemis Tapınağı’nı, Antik Çağ’ın en büyük havrasını, Yuhanna İncili’nde bahsedilen kiliseyi, Roma döneminden anıtsal bir hamam ve gimnazyumu (Eski Yunan ve Roma’da, beden eğitimi ve spor etkinlikle­rinin yer aldığı, çevresinde revaklı avlular bulunan büyük bina) ile kente altın taşıdığı rivayet edilen Paktolos Nehri’ni (Sart Çayı) ziyaret edebiliyor.

‘KALICI LİSTEYE ALINMALI’

Sardes üzerine yaptığı araştırmal­arı kitaplaştı­ran Salihli Turizm Derneği (SATURDER) Onursal Başkanı Mustafa Uçar, yaptığı açıklamada, Sardes antik kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsler­inin 2013 yılında Dünya Miras Geçici Listesi’ne alındığını ve 5 yıldır bu listede beklediğin­i söyledi.

Uçar, “İnsanlığa para gibi finans dünyasını ortaya çıkartacak, ticareti geliştirec­ek, takası ortadan kaldıracak bu kadar değerli veriler sunan bir yerin UNESCO’DA geçici listede olması garipsenec­ek bir durum. Geçici listeden kalıcı listeye alınmasını bekliyoruz.” diye konuştu. (Manisa/aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye