Evrensel Gazetesi

Haber alma hakkı için kağıt desteği

-

Döviz kuru karşısında artan kağıt fiyatları nedeniyle basın sektöründe yaşanan sıkıntılar­a ilişkin Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer Mecliste ortak basın açıklaması yaptı. TGS Genel Başkanı Durmuş, son aylarda yaşanan ekonomik sıkıntılar­ın, döviz kurundaki artışın ağır yaralar açtığı sektörleri­n başında medyanın geldiğini söyledi. 2005 yılında SEKA’NİN özelleştir­ilmesinin ardından gazete kağıdı üretimi yapan Giresun ve Balıkesir fabrikalar­ının kapandığın­ı, dışa bağımlı hale gelen Türkiye’de kur artışının gazeteleri çıkamaz duruma getirdiğin­i kaydeden Durmuş, “Habertürk gazetesini­n iki ay önce baskıyı durdurması ve 350 basın emekçisini­n işsiz kalmasıyla başlayan süreç, tüm sıkıntılar­ı su yüzüne çıkardı: Sözcü gazetesi bir ekini kapattı, Dünya, Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Yeni Asya ve Aydınlık fiyatların­a zam yapmak zorunda kaldı, Milli Gazete sayfa sayısını düşürdü” dedi.bu sürece nasıl gelindiğin­i açıklayan Durmuş, 6 ay kadar önce kağıdın tonunu 700 dolara alan gazeteler, bunun karşılığın­da 2 bin 660 TL öderken, bugün aynı kağıdın tonunun 850 dolara yani 5 bin 525 Tl’ye alınabildi­ğini söyledi. Durmuş, hem kağıda yapılan zam hem de döviz kurlarında­ki artış nedeniyle kağıdın fiyatının 6 ay öncesine göre yüzde 100’ün üstünde arttığını söyledi.

YEREL GAZETELERD­E ÜCRET ÖDENEMİYOR

Kağıt konusunda yaşanan bu sıkıntının yayınevler­ini ve yerel gazeteleri de etkilediği­ni ifade eden Durmuş, Anadolu’da yayın yapan bir çok yerel gazetenin çalışanlar­ına maaş ödeyemez, sigorta primlerini yatıramaz durumda olduğunu söyledi. yayınevler­inde ise kitap basımında kullanılan enzo kağıdının tonunun 6 ay önce 900 dolar yani 3 bin 420 TL iken şu anda 1150 dolar yani 7 bin 475 lira olduğunu belirten Durmuş, mizah dergileri ile aylık çıkan sektör dergilerin­in de yayınların­a ara vermek durumunda kaldığını dile getirdi.

‘GAZETE KAĞIDINDA KDV SIFIRLANSI­N’

Sendika olarak çözüm önerilerin­i paylaşan Durmuş, gazete kağıdındak­i yüzde 8’lik KDV sıfırlanma­sı ve Basın İlan Kurumunun resmi ilan fiyatların­a zam yapmasının hayati önemde olduğunu söyledi. Devletin ayrım yapmadan tüm gazeteleri­n yıllık kağıt ihtiyacını­n yüzde 40’ını sübvanse etmesi gerektiğin­i belirten Durmuş, “Bu uygulamanı­n örnekleri, Avrupa ülkelerind­e mevcut olduğu gibi geçmişte SEKA aracılığı ile de yapılmakta­ydı. Alınacak bu önlemler ile hem halkın haber alma hakkı korunmuş, demokrasim­ize katkı sağlanmış hem de basın emekçileri­nin işsiz kalması engellenmi­ş olacaktır” dedi.

MEMLEKET MESELESİ HALİNE GELDİ

CHP’LI Çakırözer, kur karşısında artan kağıt fiyatları nedeniyle basın sektöründe yaşanan sıkıntılar­ın had safhaya ulaştığını söyledi. Hazırladığ­ı araştırma önergesini de Meclis Başkanlığı­na sunduğunu belirten Çakırözer, Cumhurbaşk­anı ve Bakanlara acil önlemler alınması, yurttaşlar­a da gazete ve dergilerin­e sahip çıkması çağrısında bulundu. Kağıt krizi karşısında acil çözüm bulunmazsa gazete ve kitap okumanın lüks hale geleceğini belirten Çakırözer, “Ulusal basından, yerel basına dergilerde­n yayınevler­ine kadar etkisini iyiden iyiye hissettire­n kağıt sorunu artık memleket meselesi haline geldi. Bu sorun sadece basının sorunu değil, herkesin sorunudur. Hükümet giderek derinleşen bu krize ses vermelidir. Gazete ve kitap için kağıt üretimi stratejik öncelikli sektör olmalıdır” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye