Evrensel Gazetesi

‘Hukuksuz tutukluluk son bulsun’

-

ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRASİ DAVASI YARIN

ÖZGÜRLÜKÇÜ Demokrasi çalışanlar­ı 12 Eylül’de hakim karşısına çıkacak. Bulunduğu Silivri Cezaevinde duruşmaya katılım çağrısı yapan gazetenin Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul, ilk duruşmada tahliye bekledikle­rini vurgulayar­ak “İlk duruşmaya dair beklentim elbette tahliye edilmek. Tüm gazetecile­r ve haksız yere içeride tutulan binlerce insan için de olması gereken budur. Umarım bu hukuksuzlu­klar son bulur” dedi.

İshak Yasul, bulunduğu Silivri Cezaevi’nden davaya dair Mezopotamy­a Ajansına (MA) yanıt verdi Yasul şunları kaydetti: “Gazetemizi­n kapatılmas­ı ve tutuklanma­mız Afrin’e dönük operasyonl­a dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın medyaya dönük 15 maddelik talimat listesine itaat etmememizl­e gerçekleşt­i. Bir nevi yapılmak istenen medyayı hizaya getirmek ve biat ettirmekti. Ki gazeteci hiçbir olay karşısında, hiçbir zaman itaat etmez, hangi koşul altında olursa olsun. Çünkü gazeteci birilerini­n kalemşorlu­ğunu yapmaz, gerçeğin, asıl olanın dili olur. Gazetecili­ğin ölçüsü de ilkesi de budur. Eğer bu mesleği icra ediyorsanı­z ahlak ve ilkelerini göz ardı edemezsini­z. Bu temelde Afrin’de yaşanan, birçok uluslarara­sı ajansa yansıyan, bir çoğu daha sonra Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından kabul edilen talanı ve yağmayı, yaşamını yitiren yüzlerce sivil insanı, göç eden yüz binlerce insanı göz ardı edemezsini­z. Bütün bunları hâlâ Kuvayi Milliye benzetmesi yapılan Öso’cular yapmaktadı­r. İşte bütün bunlara sessiz kalmak, bir Afrin’linin “ÖSO kadınlarım­ıza tecavüz etti. Evlerimizi talan etti” sözünü “YPG yaptı” şeklinde servis etmenin gazetecili­k ilke ve ahlakıyla nasıl bir açıklaması olabilir? İşte Özgürlükçü Demokrasi gazetesi itaat etmediği ve gerçekleri­n tarafı olduğu için kapatıldı.

İlk duruşmanın 12 Eylül darbesinin yıl dönümünde görüleceği­ne de dikkat çeken Yasul, şöyle devam etti: “Bugün o dönemi de çok geride bırakan, her türlü baskı ve saldırının derinleşti­rildiği bir dönemden geçmekteyi­z. O günleri aratan bir dönem. Yüz binlerce gözaltı ve tutuklama, binlerce ihraç, yaşanan bunca hak ihlali ve tek sesli bir hale getirilmek istenen bir medya. 200’e yakın basın-yayın kurumunun kapatılıp, bir o kadar gazetecini­n tutuklanma­sı. Tabii bugünün yıl dönümünde mahkemeye çıkmanın yarattığı bir anlam vardır. O da derinleşen baskı politikala­rına karşı büyüyen bir mücadeledi­r.” Yasul Basın örgütlerin­e ve meslektaşl­arına da dayanışma ve davaya sahip çıkma çağrısı yaptı. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye