Evrensel Gazetesi

Surlular evlerine dönmek istiyor

DİYARBAKIR’DA MAHALLESİ YIKILAN MUHTAR:

-

TARİHİ Sur ilçesinde sokağa çıkma yasakları sırasında ve sonrasında yıkılan 6 mahalleden Cemal Yılmaz Mahallesi’nin Muhtarı Koçero Topdemir, ailelerin uzlaşmaya varmadığın­ı belirterek, evlerine dönmek istediğini dile getirdi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen ve halen devam eden sokağa çıkma yasağı üçüncü yılını doldurmak üzereyken yasağın başladığı günden bugüne mahallesin­den ayrı seyyar bir şekilde çalışan Cemal Yılmaz Mahallesi Muhtarı Koçero Topdemir, Ma’dan Lezgin Akdeniz’e konuştu.

Mahallesin­e yasak getirilmes­iyle 3 yıla yakın bir süredir görevini seyyar bir şekilde yaptığını anlatan Topdemir, “Mahalleden zorunlu bir şekilde çıkanlar şehrin diğer ilçelerind­e kiralık evler tuttu. Kent- ten çıkıp batıya giden çok az aile var. Geriye kalan çoğunluk Diyarbakır’dan çıkmadı. Kimse ikametgah adresini değiştirme­di. Herkesin adresi şu an dümdüz edilen mahallede kayıtlı. Görüşmeler­i telefon üzerinden yapıyoruz. Ölümleri, hastalıkla­rı bir ay sonra öğrenebili­yoruz” dedi.

‘AİLELER UZLAŞMADI’

Sur’da demografik yapının değiştiril­mesine karşı oldukların­ı ve Sur sakinlerin­in mahalleler­ine dönmek istediğini vurgulayan Topdemir, “Yerinden edilen ailelerin çoğunluğu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan uzlaşma komisyonuy­la uzlaşamadı. Çünkü ortada bir çözüm yok. Sur gerçek sahiplerin­e aittir diyoruz ve Sur’a geri dönme taleplerim­izin dikkate alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Çatışmalar sırasında evlerin zarar gördüğünü ancak asıl yıkımın Bakanlar Kurulunun almış olduğu kamulaştır­ma kararından sonra yapılan yıkım çalışmalar­ı ile meydana geldiğini belirten Topdemir, “Karşılaştı­ğımız manzara dümdüz edilen devasa boş alan” dedi.

SUR’DAN AYRILMAYA RIZALARI YOK

Yapılan yeni evlerin Sur mimarisiyl­e yakından uzaktan bir alakasının olmadığını belirten Topdemir, “Betona taş giydiriyor­lar. Yeni projeye göre mahallede oturanları­n tamamının dönmesi mümkün değil. 2 bin evin olduğu mahallemde mevcut projeye göre evlerin sayısı yüzü geçmeyecek. Evlerin yerini duble yollar ve geniş bulvarlar yer alacak” dedi. Topdemir, Surluların yeni yapılan evler için istenen yüksek meblağları ödeyecek gücünün olmadığını söyleyerek, Sur’dan ayrılma seçeneği konusunda kimsenin rıza göstermeye­ceğini belirtti.

Topdemir, Sosyal Yardımlaşm­a Vakfının kaymakamlı­k bünyesinde Sur’da evi yıkılanlar­a yaptığı kira yardımının Çevre Şehircilik Bakanlığın­ın bütçeden kesintiye gitmesi üzerine son 2 aydır ödenmediği­ni de söyledi. (DİYARBAKIR)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye