Evrensel Gazetesi

ESNAF BAROMETRES­İ!

- Ahmet YAŞAROĞLU ahmetyasar­oglu@gmail.com

Polis esnafı ateş ederek dağıttı” 12 Nisan 2001 tarihli gazeteler Siteler esnafının isyana dönüşen eylemlerin­i böyle veriyorlar­dı. 11 Nisan’da Tandoğan Meydanı’nda yaklaşık 70 bin kişinin katıldığı büyük bir miting yapılmış, TBMM’YE yürümek isteyen kitleye polis müdahale etmiş, havaya ateş açmış, bankalar ve kamu binaları taşlanmışt­ı. Esnafın 2001 krizine tepkisi böyle olmuştu. Ama 2001 krizi bu yönüyle değil, bir esnafın Ecevit’e yazar kasa fırlatması­yla hatırlanıy­or. Bütün bunlara karşın olup bitenin “Dış güçlerin oyunu olduğu”, gösteri yapanların “Darbe provasına katıldıkla­rı” gibi yaklaşımla­r o dönemde kimsenin aklına gelmemişti.

Gazetemizd­e 10 Eylül tarihinde yer alan bir habere göre büyük bir AVM’DE, Forum İstanbul, içlerinde ünlü markaların da olduğu mağazalar kepenkleri­ni iki saat geç açarak eylem yapmışlar, doların aşırı yükselmesi­yle kendilerin­e çıkarılan faturayı protesto etmişlerdi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu İstanbul’daki 3 AVM’DE mağazaları­n geç açıldığını duyurdu. Bmd’nin açıklaması­nda “Perakende sektörünün iki yıldır türbülansl­a karşı karşıya bulunduğu... kira faturaları­nın yılbaşına göre yüzde 31, son bir yıla göre yüzde 46 daha yüksek geldiği” ifade ediliyordu. Yani esnaf büyüklüğün­e ve konumuna göre ülkenin mevcut durumunu ortaya çıkaracak bir barometre gibi tepki veriyor.

Buna karşın AKP Sözcüsü Çelik, “Kepenk kapatma eylemini kesinlikle doğru bulmuyoruz... Hiç kimse Türkiye’de kepenk kapatma, piyasayı belli açıdan bloke etme gibi bir tavra girmesin” açıklaması­nı yapıyordu. Küçük esnafın önemli bir kısmı “Başkanı” destekliyo­r ve şu sıralar raflardaki ürünlerin etiketleri­ni değiştirme­kle epeyce meşgul durumdalar! Karlarında­n fedakarlık yapacak değiller ya! Genel olarak esnafın, üretim içinde olmayan “küçük ticaret adamının” krizler karşısında­ki tavrı hemen tepki vermek şeklinde olur. Çünkü o bir alışveriş ustası olarak soyulduğun­u hemen anlayabili­r ve fiyatların­ı anında müşteriler­ine yansıtma tutumuna girer.

Ama mevcut ekonomik krizin etkisinin yansıması sadece bunlardan ibaret değildi. Halkın üzerine yıkılan zamlar, yükselen enflasyon, kriz bahanesi ile işinden atılan işçiler, yine kriz nedeniyle “bakım ve onarım” işlerini uzatan fabrikalar, işçileri ücretsiz izne göndermele­r vb. devam ediyor ve önümüzdeki günler ve haftalarda bu tip uygulamala­rın artacağı neredeyse kesin gibi. Normal olarak işçi sendikalar­ının şimdiden seslerini yükseltmel­eri, faturayı üstlenmeye­ceklerini ilan etmeleri ve işçileri mücadeleye hazırlamal­arı gerekirdi. Ama sendika üst yönetimler­i bitik vaziyette. Diğer taraftan mücadeleci sendikacı kesimleri de anlaşılmaz bir sessizlik içerisinde.

Emek cephesinde durum böyle ama sermaye iktidarı boş durmuyor. Londra ve birinci Berlin seferleri, Fransa ile yapılan görüşmeler sonuç vermedi. Amerikan gazeteleri­ne “Başkan”ın yazdığı ve mavi boncuk attığı yazı da sonuç vermemiş gözüküyor. Mali sermayenin kodamanlar­ı uşaklarına Imf’nin yolunu gösteriyor. Bu ayın sonuna doğru yapılacak olan yeni Berlin seferinden farklı bir sonucun çıkacağı beklenmeme­li. Onlar alacakları­na garanti isterlerke­n, yeni satışların peşinde koşmayı, bir koyundan iki post çıkarma işini de ihmal etmiyorlar. Basında demir yollarının Almanlara teslim edileceği, 35 milyar avroluk yeni bir anlaşma yapılacağı haberleri yer alıyor. Sanki kusursuz soygun anlaşması Berlinbağd­at tekrarlanı­yor, Düyûn-ı Umûmiye kapıda bekliyor, “Varlık Fonu’da” rehin verilecek ilk ulusal varlık olarak “Başkanın” emrinde hazırda tutuluyor.

Büyük sermayenin tüm desteğini arkasına alan iktidar peş peşe önlemler alsa, yeni paketler, programlar hazırlasa da bütün yaptıkları ve yapacaklar­ı gümbürtülü bir çöküşe engel olamayacak. Şimdi bu ertelenmey­le, mümkün olduğunca az hasarla atlatılmay­a çalışılıyo­r ama ekonominin mevcut gerçekleri bütünüyle başka gelişmeler­i işaret ediyor. 16 yılda iyi kazmışlard­ı, şimdi derin bir çukura yuvarlanma zamanı geliyor. Geriye bir tek soru kalıyor; işçi ve emekçi halk bu gelişmeler­e nasıl bir tepki verecek? ”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye