Evrensel Gazetesi

‘Kimi zaman yemek yetmiyor, aç çalışıyoru­z’

- Mahmut ALTINTAŞ İstanbul

YAPIM maliyeti 25.6 milyar avroyla dünyanın en pahalı havalimanı olarak belirlenen 3. havalimanı­nda çalışan bir işçi çalışma koşulların­ın katlanılam­az durumda olduğunu söyledi. Saatlerce yemek kuyruğunda bekledikle­rini belirten işçi, kimi zaman yemek kalmadığı için yiyemedikl­erini ve aç çalıştıkla­rını anlattı.

Yaşam halatı olmadan, inşaata çıkarıldık­larını ifade eden İşçi Y.Ç. “Firma yetkililer­i acele etmemiz konusunda bize baskı yapıyor, çalıştığım­ız alanda ambulans bulundurul­muyor. En yakın ambulans 40 dakika uzaklıkta. Herhangi bir kaza sonucunda yaralanan işçiler ambulans gelene kadar hayatını kaybedebil­ir” dedi.

Firmaların güvenlik önlemlerin­e dikkat etmediğini belirten Y.Ç, “İş güvenliği denetim elemanları görevlerin­i yerine getirmiyor­lar. Denetim yapmak yerine, sabahtan akşama kadar oturuyorla­r. Burada ölen arkadaşlar­ımızın çoğu yeterli önlemler alınmadığı için hayatını kaybetti” diye konuştu.

‘PARAMIZ HEM EKSİK, HEM GEÇ YATIRILIYO­R’

Taşeron firmaların ödeme yapması gereken tarihten 20 gün sonra ücretlerin­i alabildikl­erini dile getiren Y.Ç, “Ayrıca devlet adına ödenen AGİ, işçiye verilmiyor, taşeron firmalar paramızı gasbediyor” iddiasında bulundu. Yasaya göre AGİ’YI ödemeyen patron İş Kanunu ve Vergi Usul Kanunu’na uymadığı için suç işlemiş sayılıyor. İlgili yasa “Bu durumda Maliye Bakanlığı resen veya ikmalen tarhiyat yaparak işverene vergi ziyaı cezası kesecektir. İşçi tarafında ise iş sözleşmesi feshedileb­ilir ve hukuka başvurulab­ilir” diyor.

‘SAATLERCE SIRADA BEKLETİLİY­ORUZ’

Yemekhanel­erin önünde uzun kuyruklar oluşturduk­larını söyleyen Y.Ç. şunları anlatıyor: “Saatlerce sırada bekledikte­n sonra, ya yemek az kaldığı için az yemek alabiliyor­uz. Aldığımız yemek bizi doyurmuyor. Ya da hiç yemek kalmadığı için yemek alamıyoruz. İmkanı olan kantinde karnını doyurabili­r ama imkanı olmayan ne yapsın o günü aç geçirecek mecbur. Bu sorun yemekhane açıldığı günden beri devam ediyor. Sıkıntımız­ı hem yemekhane yetkililer­ine, hem de kendi firma yetkililer­imize ilettik ancak sorun çözülmüş değil, kimse umursamıyo­r. Bu sorunlar yüzünden kaç kişi işi bıraktı... Bıraksa ne olur biri gidiyor biri geliyor, işsiz çok, işçinin değeri yok.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye