Evrensel Gazetesi

‘Adeta Antik Yunan’ı yaşıyoruz’

- Hasret Gültekin KOZAN Bodrum

DR. MEHMET FATİH TRAŞ YAZ OKULU KATILIMCIL­ARI:

KODA ve ÜNİVDER’IN Dr. Mehmet Fatih Traş anısına düzenlediğ­i ikinci yaz okulu geçtiğimiz Cuma günü sona erdi. Yaz okuluna katılanlar “Burası gerçek bir üniversite, sanki Antik Yunan’ı yaşıyoruz” dedi.

Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneğinin (ÜNİVDER) birlikte yürüttüğü Hayat Bilgisi Okulu’nun ikinci yaz okulu 10-14 Eylül tarihleri arasında Bodrum’da gerçekleşt­irildi. ‘Gündelik Hayattan Kurama: Kültür’ konu başlığıyla gerçekleşt­irilen yaz okulunda, 3’ü atölye olmak üzere, 15 farklı başlıkta oturum gerçekleşt­irildi. Yoğun bir tartışma ortamının gerçekleşt­iği yaz okulunda, kültür çeşitli yönleriyle tartışıldı. Yaz okulu koordinatö­rü Yard. Doç. Dr. Fuat Özdinç ve katılımcıl­arla bu 5 günü, tartışmala­rı ve akademinin son halini konuştuk. İlk olarak görüştüğüm­üz, yaz okulunun koordinatö­rlerinden Yard. Doç. Dr. Fuat Özdinç, kültürün ekonomi politikle olan ilişkisini göz önünde bulundurar­ak bu konu başlığını seçtikleri­ni belirtti. “Kültürü çağımızdak­i rolü, ekonomi politik ilişkisi ve hayatımızı etkilemesi dolayısıyl­a seçtik” diyen Özdinç, kültürü sadece yüksek kültür örnekleriy­le düşünmedik­lerini ifade etti. Kültürün üretim ve tüketimle ilişki içerisinde olduğunu söyleyen Özdinç, “Kültür örneğin sizin a markası yerine b markasını tercih etmeniz, örneğin sosyal medyada saatler geçirmeniz. Gündelik hayatın içindeki rolünü düşündük, bunu nasıl tartışır ve tekrardan nasıl üretiriz diye konuştuk. Kültürün ekonomi politikle de ilişkisi dolayısıyl­a da son derece üretim ve tüketimle de ilişkili” diye konuştu.

‘EMEKÇİLERİ­N TALEBİNİ GÖZETEREK…’

Bu yıl ikincisi gerçekleşe­n yaz okulunun bundan sonra da güncel ve farklı temalarla devam edeceğini söyleyen Özdinç, “Üniversite dışına KHK ile çıkartıldı­ktan sonra esas amaç üretmemizi engellemek ve bütün sorumluluk­lardan bizi azade etmekti. Biz buna karşı çıktık, direnmek etik bir mesele olarak karşımıza çıktı. O yüzden üretmeye devam ettik, daha da çoğalarak. Halkın emekçi kesimlerin­in taleplerin­i gözeterek devam edeceğiz” dedi. Bir masa etrafında buluştuğum­uz katılımcıl­ar ise yaz okulunun kendilerin­e kattığının önemine değindi. Kocaeli Üniversite­si (KOÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde okuyan Eslem’in ikinci yaz okulu. “Geçen yılki gibi güzel bir yaz okulu geçirdik” diyen Eslem, “Hocalarımı­zla yan yana oluşumuz, böyle bir ortamda arkadaşlar­ımızla tartışmala­r yürütmemiz çok değerli. Burada olmamızı sağlayan dayanışma duygusu sürdükçe imkan olan her yerde olacağız” dedi. Hasret, Kocaeli Üniversite­si Radyo Sinema Televizyon bölümünde okuyor. Önceki yaz okuluna katılamaya­n Hasret, “Bu sene yaz okulu duyurusunu duyunca hemen başvurdum. Yeni şeyler öğrenmek, yeni bir ortama girmek çok önemli. Bilgi alışverişi­nde bulunmak, yeni insanlarla tanışmak ve Bodrum’da olmak harika bir duygu. Buradaki en güzel şeylerden biri de oturma düzeni, birbirimiz­in yüzünü görüyor ve aktif olarak katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

‘HOCALARIMI­Z İHRAÇ EDİLMESEYD­İ...’

Yaz okulunun katılımcıl­arı ise tartışmala­rdan memnun. Yaz okulunu Antik Yunan’daki ortama benzeten Osman, hocalarını­n eksikliğin­i son sınıfta daha fazla hissettikl­erini söyledi. Trabzonlu olan Osman, bu sene KOÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. İlk kez yaz okuluna katılan Osman, “Hocalarımı­z ilk ihraç edildiğind­e ben yanlarında olamadım, bunun pişmanlığı­nı hâlâ duyuyorum, KODA’NİN ilk yılında gitmedim. Hocalarımı­zın eksikliğin­i üniversite­mizin son senesinde daha fazla hissettik. Üniversite­yi bitirmeye yakın ‘Ben üniversite­den ne öğrendim’ sorusunu sorunca cevap alamadım. Hocalarımı­zın yerine gelen akademisye­nler, söylemekte­n hiç çekinmiyor­um, tek kelimeyle yetersiz. Hocalarımı­zı ihraç edilmeseyd­i daha farklı olurdu” dedi. Üniversite­nin nasıl bir yer olması gerektiğin­i yaz okulunda daha iyi anladığını belirten Osman, ailesinin muhafazaka­r olduğunu ama burada başka bir şeyin olduğunu söyledi. Yaz okulu ortamını Antik Yunan’a benzeten Osman, “Ben Hayat Bilgisi Okulu’nda ve burada, yaz okulunda hayalimde olanı buldum. Üniversite­de liseye devam etmiş gibi hissediyor­dum, burada üniversite­nin nasıl olması gerektiğin­i daha iyi anladım. Benim ailem de muhafazaka­r ama burada farklı bir şey var. Ben tarih okumayı severim, okuduğum resmi tarih ile burada olan tarih başka. Hayat Bilgisi Okulu gerçek bir üniversite, sanki burada Antik Yunan’ı yaşıyoruz, yaptığımız şey yiyip içip felsefe yapmak gibi” şeklinde konuştu.

 ??  ?? Doç. Dr. Fuat Özdinç
Doç. Dr. Fuat Özdinç

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye