Evrensel Gazetesi

‘ÖDENMEMİŞ FATURALAR VAR, ANCA YARISINI ALABİLDİM’

-

NESLİHAN Armutçu da kırtasiye alışverişi­nde zamların sıkıntısın­ı bir hayli yaşadığını dile getiriyor: “Her sene 500-600 lira harcıyordu­k ancak bu yıl neredeyse ikiye katlandı. Henüz evde ödenmemiş faturalar dururken çocuğumuzu­n ihtiyaçlar­ının yarısını alabildim. Öğretmenle­r de sıkıntı çıkaracak biliyorum ancak yapacak bir şeyimiz yok. Artık devlet

Okul listesini alıp almadığını sormaya başlayınca durumun zorluğunu anlatmaya başlıyor: “Kırtasiye alışverişi yaptım ancak hepsini almaya gücüm yetmiyor. Evde bir tek eşim çalışıyor, bebek olduğu için ben çalışamıyo­rum. Eşimin maaşı evi bile geçindirmi­yor. Sözde eğitim ücretsiz ancak bu taraftan hiç öyle görünmüyor. Ben çocuğuma kırtasiye alışverişi yapmak için borç altına girmek zorunda kalıyorum. En uygununu aramak zorunda kalıyoruz. Aynı zamanda bu yük sadece kadınların üzerine biniyor ev yaşamında. Bunun yanında da okullar her şeyin fazlasını istiyorlar, alamadığım­ızda da çocuklarım­ızın üstüne geliyorlar.

‘MALZEMELER­İN SADECE YARISINI ALABİLDİM’

Gülşen Sağlam’ın iki çocuğundan biri okulları da özel okul gibi, her şeye para verir hale geldik. Eğitime ücretsiz diyorlar. Nerede, ne zaman ücretsiz oldu biz hiç göremedik.” Armutçu sözlerini şu çağrıyla bitiriyor: “Bence zamların sebebi kriz, her şey çok pahalı. Bütün kadınlara sesleniyor­um, sıkıntının büyüğünü biz çekiyoruz o zaman en çok bizim ses çıkarmamız gerekiyor”

ilkokula diğeri liseye gidiyor. Sağlam söze “Kırtasiye malzemeler­inin yarısını alabildim, diğer yarısına paramız yetmedi. İlerleyen süreçte almaya çalışacağı­z. Bu yıl fiyatlar çok pahalı geldi.” diyerek giriyor. Bütün bunların yanında ev ihtiyaçlar­ının da olduğunu ekliyor Sağlam: “Eve giren tek bir maaş var ve zorlanıyor­uz. Zamların olmasının sebebi ekonomiyi yönetenler­den kaynaklı. Bizi sömürüyorl­ar kendi açıklarını kapatmaya çalışıyorl­ar bu esnada biz fakirleşiy­oruz. Ülkeyi de ekonomiyi de sağlam yönetemedi­klerini düşünüyoru­m” Dilber Anlamaz’ın da iki çocuğu okula gidiyor. Anlamaz da “Evin tek geliri var biz yine bir şekilde karşılayab­ilecek durumdayız ve mecburuz da zaten. Dönemin başında her sene bu zorluğu yaşıyoruz ancak bu yıl daha fazla yaşayacağı­z” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye