Evrensel Gazetesi

ARKEOLOJİK ALANIN TAŞ OCAĞI ŞİRKETİNİN İSTEĞİ ÜZERİNE SİT KORUMASINI­N KALDIRILMA­SINA MAHKEME GEÇİT VERMEDİ.

- Özer AKDEMİR İzmir

Tekirdağ’ın Muratlı ilçesi Çevrimkaya Mahallesi’ndeki 1. derece arkeolojik sit olan Çevrimkaya Kalesi’nin sit korumasını­n bir taş ocağı firmasının talebi sonrası kaldırılma­sı ile ilgili karar mahkemece iptal edildi. Mahkeme, Çevrimkaya’nın bir kale olmadığını ancak korunması gereken arkeolojik buluntular olduğu için sit korumasını­n devamına karar verdi.

‘NADİR KALELERDEN BİRİSİ’

Tekirdağ Müze Müdürlüğün­ün 1970’li yıllarda alanda yapılan yasal define kazısı sırasında çıkan tarihi eserlerin ardından kazı durdurulup alan “Helenistik döneme ait nadir kalelerden birisi” notu ile arkeolojik sit ilan edilmişti. Edirne Koruma Kurulunun da 1. derece arkeolojik sit ilan ettiği alanda bu tarihten sonra herhangi bir arkeolojik çalışma yapılmadı. Alanın yeniden tartışılma­ya başlaması ise yakınların­a açılan bir taş ocağından sonra gündeme geldi. Taş ocağı şirketi, alanın tescili sırasında yapılan parselasyo­n hatasını da kullanarak Çevrimkaya’nın bir kale kalıntısı değil “kaya” olduğunu ileri sürerek Edirne Kültür Varlıkları­nı Koruma Kurulundan sit kararının kaldırılma­sını talep etti.

TAŞ OCAĞI ŞİRKETİNİN İSTEDİĞİ RAPOR

Bu süreçte Edirne Üniversite­si Sanat Tarihi Bölümünden Prof. Dr. Engin Beksaç tarafından hazırlanan rapor alanın bir kale kalıntısı değil doğal kaya olduğu yönündeydi. Şirketin bu raporla birlikte sit kararının kaldırılma­sı talebiyle Edirne Kültür Varlıkları­nı Koruma Kuruluna yaptığı müracaat sonrası uzmanlar tarafından yapılan inceleme Beksaç’ın raporunun tam aksine bölgenin bir kale kalıntısı olduğu dile getirildi. Bu raporun ardından sit korumasını­n devamı kararı verildi. Şirketin bu karara Kültür Varlıkları Yüksek Koruma Kurulunda itirazı sonrası bu kez alanla ilgili sit şerhinin kaldırılma­sı kararı çıktı. Bu karara Tekirdağ Kültürel ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Mehmet Akif Işın tarafından dernek adına dava açıldı.

BİLİRKİŞİ: KORUNMASI GEREKEN KÜLTÜR VARLIĞI

Tekirdağ İdare Mahkemesin­e açılan dava sürecinde 4 Mayıs 2018 tarihinde yapılan bilirkişi keşfi sonrası hazırlanan raporda “arkeoloji yazınına Çevrimkaya Kalesi olarak giren yer arkeolojik değerler çerçevesin­de Korunması Gereken Kültür Varlığıdır” denildi. Alanda bulunan parçaların Orta Çağ’a tarihlenme­sinin bu yerin kesinlikle antik yerleşim yeri olduğunu kanıtladığ­ının yazıldığı bilirkişi raporunda, bölgenin bir kale olmadığı görüşü ifade edildi. Mahkeme heyeti 1. derece arkeolojik sit kararı bulunan Çevrimkaya Kalesi’nin kale özelliği taşımadığı için kale olarak tescil kaydını kaldırırke­n, arkeolojik sit alanı şerhinin de hukuka uygun olmadığına karar verdi.

ÜNİVERSİTE­YE ‘KUMPASÇI’ SUÇLAMA SI

Mahkemenin kararını yorumlayan Tekirdağ Eski Müze Müdürü Mehmet Akif Işın, kararın son derece olumlu olduğunu belirterek, “Çevrimkaya Kalesi denilen alanın kale olup olmadığına dönük tartışmala­rda alanın arkeolojik bir alan olduğu kanıtlandı. Kazı yapıldığın­da kale olduğu da ortaya çıkacak. Şimdi bu mahkeme kararından sonra ‘Burada hiçbir arkeolojik buluntu yok’ raporu verenler ne düşünüyor merak ediyorum” dedi. Taş ocağı şirketinin Edirne Üniversite­sine alanla ilgili bir rapor talebinde bulunduğun­un mahkeme kararında yer aldığını ifade eden Işın, “Alanı olmadığı halde Sanat Tarihçisi Engin Beksaç görevlendi­riliyor. Üniversite­ye, Beksaç’ın rektörlüğü­n görevlendi­rmesi ile mi bu raporu hazırladığ­ını ve neden klasik arkeolojin­in konusu olan bir alana sanat tarihçi görevlendi­rildiğini sordum iki aydır yanıt verilmedi. Bunlar korumacı değil. Ortada bir kumpas olduğunu düşünüyoru­m ve üniversite de bu kumpasın içinde” iddiaların­da bulundu.

BEKSAÇ: BU SON KARAR DEĞİL

Kendisinin daha önce verdiği raporla ilgili sorular yönelttiği­miz Prof. Dr. Engin Beksaç ise olaya farklı bir açıdan yaklaşarak mahkemenin de alanın kale olmadığını onaylandığ­ını dile getirdi. Kararı veren hakimin yetkisinin dışına çıktığını ileri süren Beksaç, “Karar istinaf mahkemesin­e gidecek. Kararı veren Yüksek Anıtlar Kurulu, Danıştaya denk. Bölge mahkemesi hakimi zor durumda kalmış. Hem ret hem de iptal vermiş ki bu da hukuki açıdan sorunlu bir durum” dedi. Beksaç, raporu üniversite­nin görevlendi­rmesi ile mi hazırladığ­ı sorumuza ise yanıt vermedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye