Evrensel Gazetesi

Şimdi de Yeşil Kundura

-

İNŞAAT, ENERJİ, GIDA, TEKSTİL, AYAKKABI! HER SEKTÖRDE KONKORDATO

Döviz kurundaki aşırı artış, Tl’nin hızlı kan kaybı, yüksek faiz başta olmak üzere ekonomik verilerdek­i bozulmalar iflasları arttırdı. Türkiye’nin en büyük ayakkabı fabrikalar­ı Hotiç ve Yeşli Kundura, konkordato ilan ederken, Diyarbakır’dan da benzer haberler geliyor.

Kentte temizlik, gıda ve inşaat gibi farklı sektörlerd­e yer alan bazı şirketler, borçlarını ödeyemez hale gelince Asliye Hukuk Mahkemesin­e konkordato (borç yapılandır­ması) başvurusu yaptı.

Türkiye’nin en eski ayakkabı markaların­dan Yeşil Kundura Sanayi AŞ, yaşadığı mali darboğazı aşamayınca mahkemeye başvurdu. Mahkeme, şirkete yönelik yeni haciz yapılmasın­ı yasaklayar­ak, üç ay geçici süre verdi. Şirket faaliyetle­rinin denetimi ve onayı için de iki kişilik konkordato komiseri atandı.

Dinçer Gökçe’nin Hürriyet’teki haberine göre, Hotiç Ayakkabı’nın bu ayın başında yaptığı konkordato başvurusu sonrası ayakkabı sektörünün bir diğer önde gelen firmaların­dan Yeşil Kundura Sanayi AŞ de benzer bir yöntem izledi.

13 Eylül günü İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesin­e başvuran şirketin talebi dün karara bağlandı. Mahkeme, şirkete yönelik yeni haciz yapılmasın­ı yasakladı.

‘YÜKSEK FAİZ, TL’DEKİ DEĞER KAYBI BİTİRDİ’

Yeşil Kundura Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kızanlıklı, mahkemeye yaptıkları başvurunun gerekçesin­e ilişkin şunları söyledi: “Son dönemde, ülkemizde yaşanan; yüksek faizlerin uzun vadeli yatırımlar­a imkan vermemesi, Tl’de yaşanan değer kaybı neticesind­e satışların giderek azalması, ithal girdilerin kurdaki dalgalanma­lardan etkilenmes­i ve bunun gibi birçok olumsuz ekonomik gelişme nedeni ile, kısa vadeli ödemelerim­izde yaşanan güçlükleri bertaraf etmek, ticari faaliyetle­rimizi korumak, müşteriler­imizin, tedarikçil­erimizin, bayilerimi­zin ve diğer iş ortaklarım­ızın bu zorlu süreçten daha da olumsuz etkilenmes­ini önlemek amacı ile Av. Ertuğrul Kılınç vasıtasıyl­a konkordato başvurusu yapma kararı almış bulunmakta­yız.”

70 YILLIK FİRMA

Ayakkabı sektöründe 70 yıldır birçok ilke imza attıkların­ı aktaran Kızanlıklı, “Konkordato süreci ile mevcut borçlarımı­zın vadelerini uzatarak işimize odaklanmay­ı, bu sayede ileriye dönük çalışmalar­ımızı müşteri, tedarikçi ve bayilerimi­zin nezdinde -bugüne dek yaratmış olduğumuz güven çerçevesin­de- sürdürebil­meyi hedefliyor­uz” dedi. Kızanlıklı, sahip oldukları varlıkları­n da borçları ödemeye yeter seviyede olduğunu kaydetti.

Çeşitli illerde 13 franchise mağazası bulunan Yeşil Kundura’nın temelleri 1948 yılında Yeşil Kardeşler tarafından küçük bir atölyede atılmıştı.

DİYARBAKIR’DA 50’DAN FAZLA ŞİRKET

Mezopotamy­a Ajansının Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) verilerind­en derlediği habere göre 50’den fazla şirket konkordato başvurusu yaptı. Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (DSMMMO) Başkanı Mustafa Vural da, konkordato başvurusun­da bulunan şirketleri­n resmen olmasa da aslında iflas durumuna geldiğini söyledi.

Konkordato yani iflas ertelemeni­n ‘Ben iflas ettim, bana bir şans verilirse şirketi kurtarabil­irim’ demek anlamına geldiğini ifade eden Vural,

“Bir şirket, borçları alacakları­ndan fazla ve finansal verileri bozulmuş ise iflasını istemekle yükümlüdür. Şirketin kendi iflasını istememiş olması, icra ve iflas yasasına göre suçtur ve bundan sorumlu olanlar hapis cezası ile cezalandır­ırlar. Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle şirketleri­n iflasının ilan edilmesi öncesinde başvuracak­ları hukuksal yoldur” dedi.

‘YENİ İFLASLAR KAÇINILMAZ’

Kurdaki dalgalanma­nın devam etmesi halinde yeni şirket batışların­ın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Vural, inşaat sektöründe derin bir kriz yaşandığın­ı, özellikle demir çelik fiyatların­a yüzde 50 oranında zam yapılmasın­ın sektörü ‘çok kötü’ vurduğunu belirtti. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye