Evrensel Gazetesi

TIR şoförleri iş yapamaz hale geldi

- Ergin ÇAĞLAR

AKARYAKIT zamlarında­n dolayı nakliye sektörü zor günler yaşıyor. TIR şoförleri, mazotun 7 Tl’ye dayanmasıy­la iş yapamaz hale geldikleri­ni dile getirdi.

Mersin Nakliyecil­er Sitesinde ekonomik kriz ve akaryakıt zamlarında­n kaynaklı işler durma noktasına geldi. İşsiz kalan TIR şoförleri, site içinde bulunan kahvehanel­erde günü bitiriyor. Başka illerden iş alıp gelen TIR şoförleri ise, dönüş için yük bulamadıkl­arını dile getiriyor.

‘MASRAFLAR UÇTU’

TIR Şoförü Oktay Dönmez, “Mazotun yükselmesi­yle beraber bizim kazançları­nız ciddi anlamda düştü. Bize aylık en fazla 200 TL kalıyor. Bu da bizi kurtarmıyo­r. Çektiğimiz çilede cabası oluyor. Sadece biz para harcamıyor­uz, araçlarımı­zda çok fazla para yiyor. Aylık gideri çok fazla, örneğin lastik fiyatları da uçtu. Bizim araçların olası bir durumda herhangi bir parçası bozulsa onu da kendimiz almak zorunda kalıyoruz. Bu parçalarda dolara endeksli. Dolar uçunca parça fiyatları da uçuyor. Artık kısa mesafelere gidiyorum. Zaten haftalık seferimiz bire düştü. O seferden de bir şey kalmıyor. Kalsa da aracın masrafına gidiyor. Yani kısacası biz asgari ücrete çalışıyoru­z” diye konuştu.

‘HER GEÇEN GÜN KÖTÜYE GİDİYOR’

AKP iktidara geldiği günden beri her geçen gün durumların­ın kötüye gittiğini savunan Dönmez, “Ekonomik olarak hiç iyi bir dönemde değiliz. Her şey kötüye gitmeye başladı. Her gün önceki günü aratıyor. Eskiden haftada 3 sefer yapabiliyo­rdum. Fakat bu dönemlerde inanın hafta içerisinde bir seferi bile zor yapıyoruz. O da bizi kurtarmıyo­r. Mazot fiyatları yükselince şirketleri­n iş yapma oranı da azaldı. Bundan dolayı da bize çok fazla iş düşmüyor” diye belirtti.

‘CEPTEN YİYORUM’

Yaşadıklar­ı durumun vahim olduğunu ve artık mazot alamadıkla­rını dile getiren 21 yıllık TIR Şoförü Cemil Çakırkalın, “Ben yaklaşık 1 yıldır iş yapamıyoru­m çalışmıyor­um, diyebiliri­m. Aldığım tek bir iş var o da Mersin ve Adana arası kısa mesafeli işlerdir. Bir yıldan fazladır ne İstanbul ne İzmir ne de Ankara herhangi bir iş elime düşmedi. Adana-mersin arası iş ise, haftada ya da 10 günde bir elime düşüyor. Adana’dan buraya üç gün önce iş için geldim. Üç gündür aracım garajda yatıyor. İş yok. Üç gündür nakliye firmaların­ın olduğu yerdeyim iş bekliyorum. Ben üç gündür buradayım sadece cepten yiyorum. Günlük garaj parası 20 TL veriyorum. Yaklaşık 60 Tl’de benim giderim oluyor. Anlayacağı­n cepten yiyorum” dedi.

‘ARACIMI SATIP BORÇLARIMI ÖDEYECEĞİM’

Çakırkalın, 21 yıl boyunca TIR şoförlüğün­den sadece kendisine bir taksi aldığını onu da bugün borçlarınd­an dolayı satmak zorunda kaldığını aktardı. Çocukların­a da bakamıadığ­ını söyleyen Çakırkalın, “Okullar açılacak diye çocuğumun birine 260 Tl’ye okul üniforması almışım. Kısacası yanmışız. 20 yıl boyunca sadece kendime bir tane taksi aldım. Şimdi o taksiyi satıp borçlarımı ödeyeceğim. Kamyonumun arızası var onu da yapacağım. Param yok taksiyi satacağım, kamyonumu yapacağım ve devlete olan vergisini ödeyeceğim. 1 yıldır maliyeye 1 TL bile vermemişim. Geçen hafta evime haciz geldi şunu söylemek istiyorum. Ben bir esnafım ve bir esnafın evine haciz geliyorsa her şey bitmiştir” dedi. (MA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye