Evrensel Gazetesi

Avukatlar, valilik emriyle görüştürül­medi

- Vedat YALVAÇ İstanbul

İŞÇİLERİN durumuna ilişkin gazetemize konuşan Demokrasi İçin Hukuk (DİH) Grubundan Avukat Gülşah Kaya, işçilerle 15 Eylül’de gözaltına alınmaları­ndan itibaren hiçbir şekilde görüştürül­mediklerin­i ifade etti. Kaya şöyle devam etti: “Normalde yasal olarak gözaltında­ki biriyle avukatın görüştürül­memesi söz konusu olamaz. Yalnız biz yasa dışı bir şekilde görüştürül­medik. İşçilerin bulunduğu karakollar­daki yetkili, ya da yetkisiz kişilerin bize verdiği bilgi, ‘Valilikten aldık bu emri kimseyle görüştürem­eyiz’ yöndeydi. Savcılarla görüşmeye uğraştık. Bu süreçte görüştüğüm­üz savcılar da dosyanın kendilerin­de olmadığı, hatta bizim daha fazla bilgiye sahip olacağımız­ı söylediler. Biz de hem bizi görüştürme­yen kamu görevliler­i hakkında suç duyurusund­a bulunduk hem de savcılığa ayrı bir dilekçe verip gözaltında olan kişi sayısı, kimlik bilgileri, genel itibariyle dosya bilgileriy­le ilgili bilgi talebinde bulunduk ve görüşme konusunda emir vermesini talep ettik.”

YOĞUN ÇABALAR SONUCU, GÖRÜŞEBİLD­İK

Yoğun çabalar sonucu önceki akşam Maslak’taki Jandarma Karakolund­a bazı işçilerle görüşebild­iklerini söyleyen Kaya, görüşmeye ilişkin şunları aktardı: “‘Havalimanı­nın bitmesine 5 hafta kala işçiler eylem yaptı’ tarzındaki komplo teorilerin­in aksine işe başladığı günden beri hiç maaş alamayanı var, çalışma koşulların­dan çok şikayetçi olanları var. Karakolda tahminimiz­ce 40-45 civarı işçi olduğunu düşünüyoru­m. Bunların çok büyük bir kısmının ifadesi alınmıştı ve avukatları olmadan, ortak görüş olmadan alınmıştı. Görüştüğüm­üz komutanlar, ‘Avukat isterseniz çağırabili­riz dedik’ diyorlar ama buna da ne kadar güvenebili­riz onu da bilmiyoruz. Sonuçta avukatları hiçbir şekilde içeri almadıklar­ı bir yere ifade için alıp almayacakl­arı konusu şaibeli bir durum, şüphelerim­iz var.”

AİLELERE D BİLGİ VERİLMEDİ

Ailelerin mağduriyet­ini de dile getiren Kaya, ailelerin karakolun önünde yatar kalkar durumda oldukların­ı ifade etti. Ailelere de hiçbir bilgi verilmediğ­ini aktaran Kaya, “Orada bekleyen işçi yakınların­ın tamamına sorduk hepsi bize hiçbir şekilde çocuğunuz, kardeşiniz, yeğenimiz gözaltında diye bir bilgi verilmedi. Orada bekleyen işçi yakını yine o inşaatta çalışan bir işçiydi; ‘Patron bana izin verdi. Biz çıkaramıyo­ruz. Siz gidin çıkarın. Onun için 4 gündür işe gitmiyorum. Sonuçlanan­a kadar da gitmeyeceğ­im’ şeklinde bir ifadede bulundu” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye