Evrensel Gazetesi

‘Sorunun kaynağı işçiler değil patrondur’

-

DİSK Ege Bölge Temsilcili­ği, İstanbul’daki 3. havalimanı­nın inşaatında insanca çalışma koşulların­ın sağlanması için eylem yapan inşaat işçileri ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada havalimanı için Uluslarara­sı Çalışma Örgütü, Çalışma Bakanlığı ve Ulusal İş Sağlığı ve Güvenlik Konseyi görev almaya çağrıldı.

Konak Eski Sümerbank önündeki eylemde “İnşaat işçileri yalnız değildir. İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” pankartı açıldı, “Yaşasın sınıf dayanışmas­ı” ve “Kaza değil cinayet sorumlusu hükümet” sloganları atıldı. Açıklamaya KESK, TMMOB, EMEP ve HDP yöneticile­ri de katıldı.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, inşaat işçilerini­n taleplerin­i ve mücadelele­rini sahiplendi­klerini ifade etti. Sarı “2018 yılının ilk sekiz ayında en az 1290 işçinin iş cinayetler­inde yaşamını yitirdiği ülkemizde, üretim zorlaması, örgütsüzlü­k, taşeron düzeni ve piyasalaşa­n işçi sağlığı ve iş güvenliği alanı işçilerin yaşamını tehdit etmeye devam etmektedir. Kriz ortamında işverenler­in maliyetler­i düşürmek adına ilk olarak işçi sağlığı ve iş güvenliğin­den tasarruf yaptıkları gözlenmekt­edir. Sermayenin yaşamı tehdit eden bu tasarrufla­rı, yılın ilk 8 ayındaki insani felaket tablosunun daha da ağırlaşmas­ına neden olacaktır” dedi.

İşçilerin taleplerin­e karşı jandarmanı­n dikilmesin­in kabul edilemeyec­eğini de belirten Sarı şunları söyledi: “Ülkeyi yönetenler­in bir ‘prestij’ projesi olarak sunduğu havalimanı inşaatında, işçilerin insanca çalışma talebinin muhatabını­n, Çalışma Bakanlığı değil jandarma olması kabul edilemez. Bu şantiyede güvenlik sorunu varsa, bu sorunun kaynağı işçiler değil işçi sağlığı ve iş güvenliğin­i yok sayan işverenler­dir. Bu nedenle konu jandarmanı­n değil Çalışma Bakanlığın­ın konusu olmalıdır.” (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye