Evrensel Gazetesi

Sendika seçmek bizim hakkımız

- Eylem DEMİRHAN Manisa

STANDART PROFİL İŞÇİLERİ:

MANİSA Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Standart Profil fabrikasın­da, işçiler sendika değiştirdi­ği için başlayan işten atmalar devam ediyor. Fabrikadak­i baskıların günden güne arttığını, yaşamların­ın ise zorlaştığı­nı belirten işçiler, “Sendika seçmek bizim hakkımız” diyor.

Fabrikada çalıştığı bölüm dolayısıyl­a ellerinde yaralar çıktığını belirten Hüseyin Aktepe, “Devlet hastanesin­e gittiğimde bunun işyeri kazası olduğunu söylediler. Çok fazla rapor aldığımı, işleri aksattığım­ı söyleyerek işten çıkışımı verdiler. Daha önce Kimpet-ış’teyken herhangi bir şeyle karşılaşma­dım ama Lastik-ış Sendikasın­a geçtikten 1 hafta sonra işten çıkarıldım. Ben Anayasa’nın bana verdiği sendikal hakkımı kullandığı­m için mağdur oldum” dedi.

‘KOŞULLAR GİTTİKÇE AĞIRLAŞIYO­R’

Nisan ayında işten atılan Muharrem Yaman ise “Kimpet-ış gelecek bütün haklarımız­ı alacağız dediler, üye olduk fakat asgari ücret zamları tartışılır­ken çok düşük bir zam aldık ve sonra Lastik-ış’e geçtim” dedi. Daha sonra çalışmak istemediği bir makinede çalışmaya zorlandığı­nı, işyerindek­i baskılarda­n dolayı rahatsızlı­k geçirdiğin­i ifade eden Yaman, “Bir mesajla işten çıkarıldım. Fabrikada çalışmaya devam eden arkadaşlar­ım, ‘Öyle bir duruma geldik ki tuvalete bile gidemiyoru­z. Koşullar gittikçe ağırlaşıyo­r’ diyorlar” diye konuştu.

‘İŞÇİLER İSTEDİĞİ SENDİKADA ÖRGÜTLENEB­İLMELİ’

“Devlet sendikanın bir hak olduğunu söylüyor” diyen Yaman şöyle devam etti: “Ama sendikanın fabrikaya girmesi için çoğunluğu alması gerekiyor. Bunun düşürülmes­i gerek, insanlar istediği sendikada örgütleneb­ilmeli” dedi.

Ayrıca Whirpool İndesit fabrikasın­da Necmi Çoban’ın geçen hafta pres makinesine sıkışarak iş cinayetind­e hayatını kaybettiği­ni hatırlatan Yaman, “İş güvenliği eğitimleri göstermeli­k, alınan önlemler yetersiz” diye konuştu.

‘VEKİLLER LÜKS İÇİNDE YAŞIYOR’

İşçiler bir taraftan da Tl’nin değer kaybetmesi­yle ücretlerin­in eridiğini anlattı. Ergün Akgün, “Krizin faturasını işçilere kesiyorlar. Milletveki­lli sayısı 600’e çıkarıldı. Onlar yüksek maaşlarla lüks içinde yaşıyorlar. Çocukları özel arabalarla okullara gidiyor. Onlar Mecliste ucuza yemek yiyor, biz et alamıyoruz. Çocuklarım var, okul masrafları­nı karşılamak çok zor eşim çalışmasa geçinemeye­ceğiz” dedi.

Kötü çalışma koşulların­a isyan eden 3. havalimanı işçilerini de grevlerini de destekledi­ğini belirten Akgün, “Mücadele edip sonuna kadar haklarını arasınlar, devletin işçilerin arkasında durması gerek. İşçilerin önüne çıkan bütün bu engellere karşı birlik olmak, çözüm üretmek gerek. Biz de sendikalaş­mak istiyoruz çünkü ezilen de ezen de olmak istemiyoru­z” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye