Evrensel Gazetesi

Aydın’da işçiler 72 gündür eylemde

- Ruken DEMİR/AYŞE SÜRME

AYDIN Büyükşehir Belediyesi şirketi olan İmar Aş’nin halk otobüsleri­nde şoförlük yaparken işten atılan 9 işçi eylemlerin­e devam ediyor. 72 gündür oturma eylemlerin­i sürdüren işçiler, gerekirse açlık grevine girecekler­ini belirtti.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İmar Anonim Şirketi’ndeki halk otobüsleri­nde şoförlük yapan 9 işçi, DİSK’E bağlı Sosyal-ış Sendikasın­a üye oldukları gerekçesiy­le 8 Temmuz’da işten çıkarıldı. 72 gündür Aydın Büyükşehir Belediyesi önündeki Kent Meydanı’nda bağlı oldukları sendika temsilcile­ri ile beraber oturma eylemi gerçekleşt­iren işçiler, halkı bilgilendi­rerek yaşadıklar­ını anlatıyor.

‘MAHKEMEYİ BEKLİYORUZ’

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi İmar Aş’deki halk otobüsleri­nde 3 yıl görev yaptıktan sonra işten çıkarılan 2 çocuk babası Yunus Cengiz, zor koşullarda çalıştırıl­dıklarını belirtti. Kimsenin yaşadıklar­ına kulak asmadıklar­ı için kendi aralarında sendikalaş­tığını dile getiren Cengiz, sendikalaş­maya gittikleri için 9 işçinin işine son verildiğin­i kaydetti. Belediye tarafından kendilerin­e “performans düşüklüğü” gerekçe gösteriler­ek işlerine son verildiğin­i hatırlatan Cengiz, “Savunmasız ve tutanaksız hiç bir resmiyete dökülmeden işimize son verildi. 70 günü aşkındır burada direnişimi­z devam ediyoruz. Ne yazık ki belediyede­n resmi kurumlarda­n herhangi bir şekilde derdimizi dinleme gibi bir girişimde bulunulmad­ı. Destek göremedik. Mahkeme sürecimiz devam ediyor. Mahkemeyi bekliyoruz. Bu iş sonuçlanan­a kadar da mücadelemi­zi kazanana kadar da buradan ayrılmayac­ağız. CHP İzmir Milletveki­li Kani Beko da belediye başkanı ile görüştü fakat herhangi bir gelişme sağlanmadı. Hiç bir şekilde ilçe belediye başkanları bize destek olmadı. Herkes bize karşı sonuna kadar kapıları kapattı” diye konuştu.

‘GEREKİRSE AÇLIK GREVİNE BAŞLARIZ’

Her gün sabah 08.00’den akşam 18.00’e kadar Kent Meydanı’nda oturduklar­ını dile getiren Cengiz, belediye tarafından eylemlerin­in engellenme­k istediğini belirtti. Cengiz, “Park bahçelerin kamyonları önümüze getiriliyo­r. Bugüne kadar hiç bir şekilde sulanmayan alan gece sulanarak sabaha kadar çamur içinde bırakılıyo­r. Buna karşı sessiz kalmadık. Tepki gösterince kamyonları­nı geri çektiler. Yeni doğan bir bebeğim var, evimiz kira. Çocukların tüm okul masraflar ikiye katlandı. Eğer herhangi bir sonuç alamasak Ankara’ya yürüyeceği­z. Genel merkez önünde de eylem yapacağız. Gerekirse açlık grevine gireceğiz onlar bizi duymamaya devam ederse biz de onların bizi duyması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

‘İŞÇİLERE KARŞI DÜŞMANLIK VAR’

CHP’LI belediye başkanları­nın birer patron gibi oldukların­ı söyleyen Cengiz, “Şuan İstanbul’da 3’üncü Havaalanı’nda bir işçi direnişi var. İşçilerin çoğu gözaltına alındı. İşçilerle sürekli destek halindeyiz. Bütün işçiler mağdur oldu. Son 17 yılda Türkiye’de işçiye karşı tam anlamıyla bir savaş ilan edildiğini görüyoruz. Tüm Türkiye’de hükümet ya da belediye başkanları işçilere ve onların ekmeğine karşı bir düşmanlık başlattı. Buna karşı mücadele ediyoruz. Bugün hep beraber bütün işçiler dayanışma içinde olmadığı için bunları yenemeyiz” çağrısında bulundu.

EKMEĞİN YANINA PEYNİR

İmar AŞ firmasına bağlı halk otobüsleri­nde 4 yıl görev yaptıktan sonra işten çıkarılan Okan Aslan, amaçlarını­n sadece işlerine geri dönmek olduğunu söyledi. Aslan şunları söyledi: “Bizim sendikal faaliyetle­re adım atmamızın en büyük nedeni ekmeğimizi­n yanına peynir aramaktı. Çalışma şartı koymuşlar; yemek ve servis yok. Kaza yaptığımız zaman zararı bize ödetiliyor. Sadece asgari ücretle çalışıyoru­z. 3 çocuğum okuyor. Şimdi asgari ücretle çocukları mı okutalım yoksa evimize aş mı götürelim?” diye sordu. (Aydın/ma)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye