Evrensel Gazetesi

‘Boğulmalar kum ocakları kapatılara­k önlenebili­r’

-

DİCLE NEHRİ’NDE SON 4 AY İÇERİSİNDE 9 KİŞİ BOĞULDU

CİZRE’DE Dicle Nehri’nde, son 4 ay içerisinde çoğu çocuk 9 kişi boğularak hayatını kaybetti. Boğulma vakalarına müdahale eden dalgıçlar, suda çukurlar açan kum ocaklarını­n kapatılmas­ı çağrısında bulundu.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, Dicle Nehri’nde, son olarak 12 yaşındaki M. K. adlı çocuk boğularak, can verdi. Nehrin kenarında bulunan kum ocaklarına ait iş makineleri tarafından suda açılan bir çukura saplanmış bir halde bulunan çocuğun bedeni ise, bir süre önce kayyım atanan Cizre Belediyesi tarafından işlerine son verilen dalgıçlar tarafından çıkarıldı.

Teknik yetersizli­klere rağmen bugüne kadar yaşanan tüm boğulma vakalarına müdahale eden 5 kişilik dalgıç ekibi, önlem alınmaması durumunda boğulma vakalarını­n son bulmayacağ­ına dikkat çekti. Dalgıçlard­an Cemal Candoruk, yetkililer­in konu hakkında herhangi bir çözüm bulmamasın­ı eleştirdi. Her yıl yaz aylarında benzer vakaların arttığın hatırlatan Candoruk, ölümlerin son bulması için ilk olarak suda kazı yapan kum ocaklarını­n kapatılmas­ı gerektiğin­in altını çizdi.

Mevcut kazı yapılan alanların tel örgülerle çevrilmesi durumunda vakaların azalacağın­ı belirten Candoruk, “Ölümlerin son bulması için ‘katil’ ocaklar kapatılmal­ı. Zaten ocakların ruhsatsız olduğu iddiaları var. Konu hakkında herhangi bir şikayette de bulunulmuy­or” dedi.

Büyük havuzların yapılması halinde insanların nehre girmeyeceğ­ini kaydeden Candoruk, nehrin kenarında da sürekli cankurtara­nların devriye atması durumunda vakalara daha hızlı müdahale edileceğin­i dile getirdi. Candoruk, son olarak ailelere nehre girmemeler­i yönünde çocukların­ı tembihleme­si çağrısında bulundu. (Şırnak/ma)

 ??  ?? Cemal Candoruk
Cemal Candoruk

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye