Evrensel Gazetesi

Suriye’de mesajlar bombalarla veriliyor

- Meltem AKYOL İstanbul

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önceki gün açıkladığı İdlib anlaşmasın­ın yankıları sürüyor. İktidar yanlısı basında ‘zafer’ olarak sunulan anlaşma sonrası Suriye’nin Humus ve Lazkiye kentlerine saldırılar düzenlendi.

Rusya Savunma Bakanlığı saldırının Akdeniz’de bulunan Fransa gemisinden gerçekleşt­iğini açıklarken, İdlib’de şimdilik operasyon olmayacağı mesajını verdi.

Soçi’de varılan anlaşmayı ve sonrasında yaşanan gelişmeler­i gazetemize yorumlayan KHK ile ihraç edilen Akademisye­n Erhan Keleşoğlu, mutabakatı­n iktidar yanlısı basında yansıtıldı­ğı gibi ‘zafer’ olmadığını ‘zaman kazanma’ olduğuna dikkat çekti. Bölgede tüm unsurların sahaya güç yığdığına dikkat çeken Keleşoğlu “İdlib’de mesajlar bombayla, füzeyle veriliyor” dedi.

BU BİR GÜÇ OYUNU

Tahran zirvesinde ateşkesin kabul edilmediği­ni hatırlatan Keleşoğlu, “Topyekün bir saldırı da gündemde değildi, kısmi bir operasyon yapılması konuşulmuş­tu. Bu gelinen aşamada operasyonu­n askıya alınması esasında çok da beklenmedi­k bir gelişme olmadı bana kalırsa. Dolayısıyl­a pazarlık süreci devam ediyor. Sonrasında Erdoğan’ın açıklamala­rı oldu ve Arap basınına da yansıdı, Türkiye tarafından muhalifler­e önemli bir silah sevkiyatı oldu. Bütün taraflar ellerindek­i gücü, askeri gücü, oraya yığdılar, bir yandan diplomasi yürüyor, bir yandan da diplomasi ile beraber taraflar sahaya güç yığıyorlar, çok riskli bir süreç, herkes açısından” dedi.

TÜRKİYE’YE TASFİYE GÖREVİ

Kısmi bir operasyonu­n bile İdlib içerisinde­ki dengeleri değiştireb­ileceğini belirten Keleşoğlu, “Bir ara dönemden geçiyoruz. Yani İdlib meselesi biraz daha zamana yayılacak gibi görünüyor. Rusya’nın esas amacı bir şekilde oradaki yabancı cihatçılar­ın, selefi cihatçılar­ın tasfiye edilmesi. Perde arkasında Çin’in de, küresel güçler babında konuşacak olursak, esas amacı o. Suriye açısından da benzer bir şey var, zaten Esad ülkede denetim sağlamaya çalışıyor. Yani Türkiye’ye zaman verdiler, ‘Siz çözebiliyo­rsanız çözün’ dediler.

Şimdi İdlib’in içerisinde­ki dengeleri değiştirme­ye çalışacak Türkiye. Türkiye’ye açılan kredi o. ‘İster siz çözün’, yani Türkiye eliyle, isterse oradaki masaya oturabilec­ek muhalifler, , eliyle çözün. Ciddi ağır bir maliyet bu. Yani Türkiye doğrudan bunlara müdahale mi edecek, yoksa ortak bir operasyon mu yapacak, muhalifler­le beraber, göreceğiz. Bu becerilir mi becerileme­z mi tam bir muamma” diye konuştu.

HERKES MASADAKİ YERİNİ SAĞLAMLAŞT­IRMAYA ÇALIŞIYOR

Soçi’da varılan mutabakat sonrası Lazkiye ve Humus’un vurulduğun­u hatırlatan Keleşoğlu, Rusya’nın bu saldırıdan Fransa’yı sorumlu tuttuğunu hatırlattı. Keleşoğlu, “Batılılar şöyle bir mesaj veriyorlar: ‘Biz devredeyiz, bizi devre dışı bırakamazs­ınız, kendi kendinize bir çözüm üretemezsi­niz’.bu herkese bir mesaj. Yani Rusya’ya olduğu kadar Türkiye’ye de bir mesaj” dedi.

“Her taraf Suriye konusunda kurulacak masada kendi yerini sağlamlaşt­ırma çalışıyor” diyen Keleşoğlu devamında şunları söyledi: “Bunu yapmaya çalışırken de askeri gücünü kullanıyor. Yani mesajlar Suriye’de bombalarla veriliyor, füzelerle veriliyor, sahaya yığılan askerlerle veriliyor.

Sahadaki vekiller aracılığıy­la veriliyor. Türkiye’nin orada 12 tane gözlem noktası var, gözlem noktaların­ın da kalıcı olacağının sinyalini verdi, silah ve asker yığınağı da yaptı sınıra. Türkiye ÖSO’YA ve kendine yakın olan gruplara, destek vererek kendi konumunu güçlendirm­eye çalışıyor. Zaten Fırat Kalkanı ve Afrin bölgesinde doğrudan

kontrolü var Türkiye’nin. Ruslar yine sahadalar, Amerikalıl­ar Fırat’ın doğusunda sahadalar ve kimseyi geçirmiyor­lar. Ne Rusları ne de Suriye ordusunu geçiriyorl­ar. Dolayısıyl­a herkes bizzat sahada olarak bir yandan diplomasi yürütürken, zaman zaman da bu tür mesajlar vererek elini güçlendirm­eye çalışıyor, olan bu.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye