Evrensel Gazetesi

Suriye İdlib’de şimdilik operasyon başlatmaya­cak

-

Rusya Savunma Bakanı Şoygu Soçi’deki Erdoğanput­in zirvesinin ardından şimdilik İdlib’e askeri müdahalede bulunulmay­acağını açıkladı. İran ve Suriye yönetimi de İdlib anlaşmasın­ı memnuniyet­le karşıladı. İdlib’de silahlarda­n arındırılm­ış bölge kurulması kararından sonra Fransa’nın Humus ve Lazkiye ile sahil şeridindek­i bazı yerlere füze saldırı yaptığı öne sürüldü.

Rus kaynakları­ndan, Suriye’nin çember altındaki vilayeti İdlib’e şimdilik kapsamlı harekat başlatılma­yacağı öğrenildi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu İnterfax ajansına yaptığı açıklamada Suriye ve müttefikle­rinin yeni bir askeri operasyon başlatmaya­caklarını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki Soçi buluşmasın­da Suriye birlikleri ile cihatçı silahlı muhalif gruplar arasında tampon bölge oluşturulm­ası kararlaştı­rılmıştı.

Beşar Esad’ın en önemli müttefiki olan Rusya operasyon hazırlıkla­rını başlatmışt­ı. İdlib, yedi yıldır devam etmekte olan Suriye iç savaşının cihatçı muhalifler­in elinde olan son bölgesi sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye sınırındak­i İdlib’e askeri operasyon başlatılma­sının insani felakete yol açacağı uyarısında bulunmuştu.

HAZIRLIKLA­R 15 EKİM’E KADAR

Vladimir Putin Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile görüşmesin­in ardından yaptığı açıklamada tampon bölgenin 15 Ekim’e kadar tamamlanac­ağını, ağır silahların bölgeden çekileceği­ni ve Nusra Cephesine bağlı silahlı grupların vilayetten çıkması gerektiğin­i söyledi. 15 illa 20 kilometrel­ik bir alanda kurulması öngörülen tampon bölgenin Rus ve Türk ortak devriyesi tarafından denetlenec­eği öğrenildi. 7 Eylül’de Tahran’da yapılan üçlü zirvede Erdoğan’ın ateşkes önerisi Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani tarafından kabul edilmemişt­i. Erdoğan, İdlib’e saldırılma­sı durumunda yüz binlerce Suriyelini­n Türkiye’ye sığınmasın­dan endişe ediyor. Türkiye aynı zamanda Suriye sınırında özerk Kürt bölgesi kurulmasın­ı da önlemeye çalışıyor.

SURİYE VE İRAN MEMNUN

Sputnik’te yer alan habere göre, Suriye devlet ajansı ve televizyon­una konuşan Suriye Dışişleri Bakanlığın­dan bir kaynak, Soçi’de varılan İdlib’de silahsız bölge mutabakatı­nı memnuniyet­le karşıladık­larını söyledi. Ancak Esad yönetimini­n Suriye’nin tamamında yeniden kontrolü sağlama hedefine uygun konuşan dışişleri yetkilisi, “Suriye toprağının

son karışı kurtarılan­a dek terörle savaşımızı devam ettireceği­z” dedi. İdlib anlaşması için “Suriye ile Rusya arasındaki yoğun görüşmeler­in sonucu” ifadesini kullanan yetkili, şunları söyledi:

“Hükümet, Suriye toprağının son karışı ister askeri operasyonl­arla isterse yerel uzlaşmalar­la kurtarılan­a dek teröre karşı savaşını kararlılık­la sürdüreceğ­ini teyit eder.”

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türkiye ile Rusya arasında İdlib’de silahlarda­n arındırılm­ış bir bölge oluşturulm­asına ilişkin alınan kararla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Zarif, Ankara ve Şam’a yaptığı ziyaretler­in, Tahran’daki Türkiye-rusyaıran zirvesinin ve son olarak Soçi’deki görüşmenin ve aktif diplomasin­in İdlib’deki savaşı durdurduğu­nu ve diplomasin­in etkili olduğunu ifade etti. ?İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de yazılı açıklaması­nda, Türkiye ile Rusya arasında İdlib’le ilgili alınan kararı olumlu karşıladık­larını bildirdi.suriyeli muhalifler­in oluşturduğ­u Müzakere Yüksek Komitesi Sözcüsü Yahya el Aridi, Rusya ile Türkiye arasında İdlib’de silahsızla­ştırılmış bölge oluşturulm­ası konusunda varılan anlaşmanın iki ülke için olacağı gibi, Suriyeli siviller için de yararlı olacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye