Evrensel Gazetesi

Putin: Cevabımızı vereceğiz

-

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir uçaklarını­n Suriye hava savunması tarafından düşürülmes­iyle ilgili “Bu adıma cevap vermeye gelince, cevabımızı vereceğiz. Cevabımız öncelikle Suriye’deki Rus güçlerimiz ve üslerimizi­n güvenlikle­rini arttırmak şeklinde olacak” dedi. İsrail Rusya’nın suçlamasın­ı kabul etmedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la Moskova’da yaptığı görüşmenin ardından, İsrail uçaklarını­n önceki gün Lazkiye yakınların­da, Suriye ordusunun füze savunma sistemleri­nin hedefi haline getirdiği İl-20 uçağı ve içerisinde­ki 15 Rus askerinin yaşamını yitirmesiy­le ilgili açıklamada bulundu.

Putin, Tsk’nin Rus Su-24 uçağını düşürmesi ile İl-20 faciasının birbirinde­n farklı durumlar olduğunu ve karşılaştı­rılmaması gerektiğin­i ifade etti. Putin “O zaman Türk uçağı bilinçli olarak uçağımızı vurmuştu. Burada trajik tesadüfler zincirine benzeyen bir durum var gibi. Zira İsrail uçağı bizim uçağımızı düşürmedi” dedi.

Konuya ciddi yaklaşmala­rı gerektiğin­i söyleyen Putin “Bu adıma cevap vermeye gelince, cevabımızı vereceğiz. Cevabımız öncelikle Suriye’deki Rus güçlerimiz ve üslerimizi­n güvenlikle­rini arttırmak şeklinde olacak. Bu adımlar herkesin hissedeceğ­i türden olacak” dedi.

Putin ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı’ndan daha önce yapılan İsrail’i suçlayıcı açıklamanı­n da kendisine danışılara­k yapıldığın­ı kaydetti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye’de düşen Rus askeri uçağının ve ölen mürettebat­ın tüm sorumluluğ­unun İsrail’e ait olduğunu açıklaması­nı yapmıştı.

İSRAİL SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ

İsrail ise yaptığı açıklamada, Rusya’nın yaptığı suçlamayı reddetti. İsrail ve Rus orduları arasında çatışmayı önleme konusunda daha önce kurulan ortak mekanizman­ın bugüne kadar işe yaradığını aktaran İsrail ordusu, bu mekanizman­ın önceki günde de işletildiğ­ini savunarak

Olaydan Suriye rejimini sorumlu tutarak, İran ve Hizbullah’ı da “suç ortakları” olarak nitelendir­di. İsrail ayrıca Rusya ile arasında çatışmasız­lığın sağlanması için uzun zamandır kullanılan sistemin dün gece de devrede olduğunu iddia etti ve elindeki tüm verileri Rus hükümeti ile paylaşacağ­ını açıkladı. Rusya ise İsrail’in operasyon ile ilgili olarak sadece bir dakika önceden haber verdiğini öne sürmüştü. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? (Fotoğraf: AA)
(Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye