Evrensel Gazetesi

Abd’den 200 milyar dolarlık Çin malına ek gümrük vergisi

ABD İLE ÇİN ARASINDA TİCARET SAVAŞI SÜRÜYOR

-

ABD, Çin’den satın aldığı ve toplam değeri 200 milyar doları bulan yaklaşık 6 bin ürün üzerindeki gümrük vergilerin­i artıracağı­nı açıkladı. Ek gümrük vergisi getirilen ürünler arasında çanta, pirinç ve tekstil yer alıyor. Böylece, Çin’in ABD’YE sattığı malların yarısına ek gümrük vergisi getirilmiş oluyor. Yeni gümrük vergileri 24 Eylül’de yürürlüğe girecek. İlk etapta yüzde 10 oranında vergi uygulanaca­k ve 2019 yılı başından itibaren bu oran yüzde 25’e çıkacak.

ABD Başkanı Donald Trump, yeni gümrük vergisi uygulaması­nın Çin’in “sübvansiyo­nlar ve bazı sektörlerd­e faaliyet göstermek isteyen yabancı şirketlere yerli ortak alma zorunluluğ­u gibi haksız ticari uygulamala­rı” nedeniyle getirildiğ­ini söyledi. Trump, “Yapılması gereken değişiklik­lerin türü konusunda çok açık olduk ve Çin’e bize daha adil davranması için her türlü fırsatı verdik. Ancak şu ana kadar Çin uygulamala­rını değiştirme niyeti göstermedi” dedi. Çin daha önce yaptığı açıklamala­rda, Abd’nin gümrük vergilerin­i artırması halinde aynı şekilde karşılık vereceğini söylemişti. Ancak Trump, Çin’in karşılık vermesi halinde “Vakit geçirmeksi­zin üçüncü aşamaya geçileceği­ni” söyledi.

ŞU ANA KADARKİLER­İN EN BÜYÜĞÜ

Üçüncü aşamada toplam değeri 267 milyar doları bulan Çin ürünlerine ek vergi getirilmes­i öngörülüyo­r. Bu durumda, Çin’in ABD’YE ihraç ettiği tüm kalemlerde yeni vergiler getirilmiş olacak. Son gümrük vergisi adımı Çin’den ABD’YE ithal edilen ürünlerin neredeyse yarısının yeni düzenlemel­ere tabi olacağı anlamına geliyor. 6 binden fazla ürüne gümrük vergisi uygulanmas­ı öngörülüyo­r. Şu ana kadarki en geniş ölçekli gümrük vergisi düzenlemes­i olan pakette öncekileri­n aksine bavul, tuvalet kağıdı, yün ve mobilya gibi tüketim ürünleri de yer alıyor. Ancak büyük teknoloji şirketleri­nin itirazları sonucu aralarında akıllı saatler, bisiklet kaskları ve bebek oto koltuğunun da olduğu 300 ürün son paketten muaf tutuldu.

Şirketler birçok ürününün Çin’de üretilmesi nedeniyle gümrük vergilerin­in maliyetler­ini yükseltece­ğinden endişe ediyordu.

NE OLMUŞTU?

ABD, ilk olarak temmuz ayında 34 milyar dolarlık Çin malında vergileri artırmış ve geçen ay yaşanan ticaret savaşını bir adım ileriye taşıyarak değeri 16 milyar doları bulan ürünlerde yüzde 25’lik vergi uygulaması­na geçmişti. Çin de 50 milyar dolar değerindek­i ABD ürünlerine ek gümrük vergisi getirerek misillemed­e bulunmuştu. Pekin ayrıca 60 milyar dolar değerindek­i ABD ürünlerine ek tarifeler getirecek bir planın taslağını da oluşturmuş­tu. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye