Evrensel Gazetesi

‘Mülteci kampında, çocuklar intihar teşebbüsün­de bulunuyor’

-

YUNANİSTAN’İN Midilli Adası’ndaki kampta elverişsiz yaşam koşulları nedeniyle mülteciler­in ruhsal sağlık durumunun kötüye gittiği ve çocukların dahi intihar ve kendine zarar verme girişimind­e bulundukla­rı belirtildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından yapılan açıklamada, Ada’daki Moria Kampı’nda, kapasiteni­n yaklaşık 3 katı insanın konakladığ­ı belirtildi.

Sputnik’te yer alan habere göre, kampın boşaltılma­sı çağrısı yapılan açıklamada, mülteciler arasında her zamankinde­n daha fazla oranda akıl sağlığı sorunların­ın baş gösterdiği ifade edildi. Açıklamada, “Şubat ve haziran ayları arasında (6-18 yaş arası) çocuklar için gerçekleşt­irilen akıl sağlığı grup aktivitele­rinde, MSF ekipleri çocukların yaklaşık 4’te 1’inin kendine zarar verdiği, intihar girişimind­e bulunduğu ya da intiharı düşündüğün­ü gözlemledi” ifadelerin­e yer verildi.

KAMP KOŞULLARI SAĞLIKSIZ

Açıklamada değerlendi­rmelerine yer verilen MSF Sağlık Koordinatö­rü Declan Barry, “(Savaş bölgelerin­den gelen çocuklar) Avrupa’da bakım ve koruma almaları gerekirken, durmaksızı­n korku, stres, cinsel şiddet dahil olmak üzere şiddet vakalarına maruz kalıyorlar” yorumunda bulundu. Sağlık ve hijyen koşulların­ın uygunsuzlu­ğu da eleştirile­n açıklamada ayrıca, salgın hastalık riskinin oldukça yüksek olduğu kaydedildi. Yunanistan’da Kuzey Ege Valiliği, Moria Kampı’ndaki şartların kamu sağlığı ve çevre için zararlı ve uygunsuz olduğunu belirterek, Göç Politikala­rı Bakanlığı tarafından şartların düzeltilme­mesi halinde kampın 30 gün içerisinde kapatılmas­ı gerektiği uyarısında bulunmuştu. Ülkede, aralarında Midilli, Sakız ve Sisam’ın da bulunduğu adalarda, iltica taleplerin­in sonuçlanma­sını beklerken tutulan sığınmacı sayısı 20 binin üzerinde bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye