Evrensel Gazetesi

Yeni eserler ve usta solistler

BİFO’NUN 2018-2019 PROGRAMI AÇIKLANDI

- Özlem ERTAN

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası­nın (BİFO) Türkiye’nin klasik müzik kültürüne, birikimine katkıda bulunan en önemli müzik toplulukla­rından biri olduğuna kuşku yok. Kurulduğu 1999 senesinden beri dünyanın en önemli solistleri­ne eşlik eden BİFO, albümleri ve konserleri­yle Türkiye dışında da tanınıyor, seviliyor. Orkestra, 2018-2019 sezonunda da dolu dolu bir programla sanatsever­lerin karşısında olacak.

Önceki akşam kültür-sanat gazetecile­riyle bir araya gelen Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, Borusan Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli ve BİFO, Borusan Quartet, Borusan Müzik Evi Müdürü Aydın Dorsay, ekonomik krize rağmen BİFO’NUN aynen devam edeceğini özellikle belirttile­r.

KONSER ÖNCESİ SÖYLEŞİLER

Üstelik önümüzdeki dönemde yenilikler de bizi bekliyor. Mesela bundan sonra konserlerd­en önce Müzik Yazarı Serhan Bali’nin söyleşiler­i olacak. Konserde çalınacak eserlere ve besteciler­ine odaklanaca­k söyleşiler­e solistler ve şef de katılacak. İstanbullu sanatsever­ler hatırlar, Akbank Oda Orkestrası­nın her konserinde­n önce Şef Cem Mansur’un yarımşar saatlik sohbetleri olurdu. Sanatsever­leri eserler ve yaratıcıla­rı hakkında bilgilendi­ren Mansur, onlar hakkında ilginç detaylar da aktarırdı. Akbank Oda Orkestrası kapandığın­dan beri eksikliğin­i hissettiği­m bir şeydi konser öncesi söyleşiler. Borusan’ın bu sezon böyle bir işe girişmesi sevindiric­i. BİFO’NUN konserleri­ne gidecek tüm müziksever­lerin, öncesinde düzenlenec­ek bu sohbetlere de katılmasın­ı öneririm.

2018, Türkiye’de doğup dünyanın en büyük opera sahnelerin­de parlayan, müzik tarihine adını yazdıran Soprano Leyla Gencer’in onuncu ölüm yıl dönümü. Bu vesileyle açılan ve Leyla Gencer’in kişisel eşyalarınd­an oluşan sergi, Borusan Müzik Evinde ziyaret edilebilir. Eylülün 28’inde Leyla Gencer Şan Yarışması düzenlenec­ek. Sene sonunda ise sanatçıyla ilgili belgeselin gösterimi olacak.

Leyla Gencer ile ilgili yeni etkinlikle­r planlandığ­ının da müjdesini veren Borusan Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli, Leyla Gencer Şan Yarışması’nın unutulmaz sopranonun uzun yıllar sahneye çıktığı Milano’daki La Scala Sahnesinde yapılması için görüşmeler­in devam ettiğinden söz etti. Yarışmanın üç yıl da bir değil de iki senede bir yapılması da gündemde.

AÇILIŞ DÜNYA PRÖMİYERİY­LE

Şimdi gelelim BİFO’NUN sezon programına. Bu sene dünya ve Türkiye prömiyerle­ri ile dolu geçecek. Avusturyal­ı Şef Sascha Goetzel yönetimind­eki BİFO’NUN 4 Ekim’de Lütfi Kırdar Salonunda vereceği açılış konserinde Fazıl Say’ın ‘Flüt Konçertosu’ dünyada ilk kez seslendiri­lecek. Eseri yorumlayac­ak Bülent Evcil, Türkiyeli sanatsever­lerin yakından tanıdığı bir müzisyen olmasının yanında BİFO’NUN da flüt grup şefi.

Sezonun 8 Kasım’da düzenlenec­ek ikinci konserinde ise BİFO’YU Gürer Aykal yönetecek. Bu konserde Cumhuriyet dönemi besteciler­inin eserleri, aralarında Usta Piyanist Gülsin Onay’ın da olduğu solistler tarafından seslendiri­lecek.

Ardından ise sanatsever­leri yine bir prömiyer bekliyor. Katia & Marielle Labèque piyano ikilisi, 20 Aralık’taki konserde Londra Filarmoni, Dresden Filarmoni, Orquesta Nacional de España, Orchestre de Paris ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası­nın ortak siparişi olan Dessner’in ‘İki Piyano için Konçerto’sunun Türkiye prömiyerin­i yapacak.

İstanbul’da sık sık dinlemeye alıştığımı­z Usta Çellist Mischa Maisky ise 24 Ocak’ta Dvorak’ın ‘Çello Konçertosu’nu Sascha Goetzel yönetimind­eki BİFO eşliğinde yorumlayac­ak.

PERKÜSYON SİHİRBAZI

Piyano Virtüözü Rudolf Bucbinder, 13 ve 14 Ocak’ta gerçekleşt­ireceği iki konserde Brahms konçertola­rını seslendire­cek.

28 Şubat’ta “perküsyon sihirbazı” olarak tanınan dünyaca ünlü Sanatçı Evelyn Glennie’i dinleyeceğ­iz. Sanatçı, Kamran İnce’nin yeni eserini dünyada ilk kez seslendire­cek. Tamamen İnce’nin yapıtların­a ayrılan konserde BİFO’YU da besteci yönetecek.

Onursal Şef Gürer Aykal ile Sürekli Şef ve Sanat Yönetmeni Sascha Goetzel BİFO ile birlikteli­klerini iki ayrı konserde kutlayacak­lar. Gürer Aykal yönetimind­eki BİFO’NUN Piyanist Denis Kozhukhin’e eşlik edeceği 20. yıl konseri 14 Mart’ta olacak. Sascha Goetzel yönetimind­eki BİFO’NUN Keman Virtüözü Nemanja Raduloviae’e eºlik edeceği 10. yıl konseri 16 Mayıs’ta.

BRUCKNER VE BRAHMS

25 Nisan’da ise sezonun en dikkat çekici konserleri­nden biri var. Bruckner’in ‘Te Deum’u ve Bahms’ın Bir Alman Requiem’i Alois Glassner yönetimind­eki Salzburg Bach Korosu, Soprano Miah Persson, Mezzosopra­no Elena Maximova, Tenor Rame Lahaj ve Basbariton Adam Plachetka tarafından seslendiri­lecek.

BİFO bu yıl da Avrupalı dinleyicil­erle buluşacak. 5-13 Aralık’ta aralarında Stuttgart, Friedrichs­hafen, Amsterdam, Aachen ve Paris’in de olduğu kentlerde konserler verilecek.

Türkiye’de oda müziği denince ilk akla gelen topluluk olan Borusan Quartet ise bu sezon hem Anadolu hem de Avrupa yakasında dinleyicil­erle buluşuyor. Topluluğun yeni sezon repertuvar­ı ise Viyana klasikleri­nden oluşuyor.

Uzun lafın kısası bu sezon bizi klasik müzikle dolu günler bekliyor. Müziğin ve genel anlamda sanatın tadını çıkarmayı ihmal etmeyin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye