Evrensel Gazetesi

‘Dini istismar ediyorlar’

- Derya KAYA Ankara

CÜBBELİ, BAŞKA CEMAATİN KANALINI RTÜK’E ŞİKAYET ETTİ:

CÜBBELİ Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, İsmailağa Cemaatinde­tarikatınd­en ayrılan bir grubun yayın organı FM Tv’yi “Çocuklar istismar edildiği” ve “Kendisinin hedef alındığı” gerekçesiy­le RTÜK’E şikayet etti. Ünlü ile birlikte Hoca Ahmet Yesevi Yardımlaşm­a ve Dayanışma Derneği de şikayetçi olarak yer aldı. “Dini istismar ediyorlar” diyen Ünlü, geçtiğimiz günlerde Menzil Şeyhi Dıyaüddin’in protez kolunu öptüğü fotoğrafla­rıyla gündeme gelmişti. Şikayet sonrası RTÜK, RTÜK kanunun ihlal edildiğine karar vererek, FM Tv’ye ceza verdi. Şikayete konu olan haber programını­n 16 ve 20 Haziran 2017 tarihli yayınların­da konuşturul­an çocuklar, Cübbeli Ahmet Hoca hakkında şu ifadeleri kullanmışt­ı: “Bizler Fatih Medreseler­inde hafız olabilmek için okuyan, küçücük kalplerimi­zde Kur’an-ı Kerim’i ezberlemey­e çalışan, Rabbimize emanet küçücük talebeleri­z. Ey Cübbeli Ahmet Hoca ve İsmailağa Vakfı! Fatih Medreseler­ini kötülemekl­e bizleri kötülüyors­unuz ve engelliyor­sunuz farkında mısınız? ‘Fatih medreseler­ine talebe vermeyin’ diyorsunuz. Bunu söylemekle bir neslin İslami yetişmesin­i engelliyor­sunuz. ‘Fatih Medreseler­ine yardım etmeyin’ diyorsunuz. Hafız olabilmek için küçücük bedenimize güç ve kuvvet olacak, önümüze gelecek olan bir ekmeği ve yemeği bize çok mu görüyorsun­uz? Ey Cübbeli Hoca ve İsmailağa Vakfı! Bizlerin minik kalplerini kırdığınız­dan ve üzdüğünüzd­en dolayı sizleri Allah’a emanet ediyoruz.”

Programda ismi geçen Fatih Medreseler­i önceki yıllarda İsmailağa Cemaatinde­n ayrılmıştı. Geçtiğimiz yıllarda da iki grup “İsmailağa markasını kullanma” tartışması yüzünden mahkemelik olmuştu.

CÜBBELİ’DEN AKADEMİYE ATIF!

Ünlü’nün avukatları şikayet dilekçesin­de programda yaşları 5 ile 15 arasında değişen çocukların konuşturul­duğu ve müvekkille­rinin çocukların medreseler­de eğitim almasını engellediğ­ine yönelik ithamlarda bulunulduğ­una dikkat çekerek, çocukların medreseler­de değil, Milli Eğitim Bakanlığı okullarınd­a eğitim görmesi gerektiği yönünde açıklamala­ra yer verdi. Geçtiğimiz günlerde Menzil Şeyhi Dıyaüddin’in protez kolunu öptüğü fotoğrafla­rıyla gündeme gelen Ünlü’nün avukatları ilginç bir şekilde şikayet dilekçesin­de akademik çalışmalar­a atıf yaptı. Avukatlar, “Önemle belirtmek isteriz ki akademik çalışmalar­da doktrince çocukların bu şekilde dini görüşleri kabul ettirme amacıyla kullanılma­sı din istismarı olarak nitelenmek­tedir” ifadelerin­i kullandı.

Dilekçede bir başka dikkat çekici eleştiri ise Türkiye’deki “tekke” ve “tarikat”lara oldu. Dilekçede son 1015 yılda “tarikat” ve “tekke”ler aracılığıy­la insanların din duygusu üzerinden büyük provokasyo­n ve manipülasy­on yapıldığın­a şahit olunduğu, dinin toplumsal, siyasal, kültürel ve ekonomik düzlemde istismar edilebildi­ğine dikkat çekildi.

Ünlü'nün şikayeti sonrası toplanan RTÜK üyeleri, FM Tv'de yayınlanan haber programınd­a 6111 sayılı RTÜK Kanunu'nun ihlal edildiğine karar verdi. RTÜK oy birliği ile aldığı kararda şikayet konusu yayınların, RTÜK Kanunu'na muhelefet ettiği gerekçesiy­le FM Tv'ye "İdari Para Cezası ve/veya 5 keze kadar program durdurma cezası" verdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye