Evrensel Gazetesi

Tgc’den kağıt krizine çözüm önerisi

-

Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti Yönetim Kurulu (TGC) 11 Eylül 2018 Salı günü İstanbul’da Basın Müzesi’nde yaygın ve yerel medyanın temsilcile­rini toplayarak Gazetecili­kte ve Yayıncılık­ta Kağıt Sorunu Zirvesi düzenledi. TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun başkanlık yaptığı ve Türk basınının temsilcile­rinin katıldığı zirvede kağıt krizinin çözülmesi için gündeme gelen öneriler rapora dönüştürül­erek Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’a sunuldu.

Hazırlanan raporu, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’a İstanbul’da Dolmabahçe’deki Çalışma Ofisinde TGC Başkan Vekili Vahap Munyar teslim etti. TGC Başkanı Turgay Olcayto ve TGC Başkan Vekili Vahap Munyar imzasıyla hazırlanan raporun giriş bölümünde şu bilgiler yer aldı: “Türkiye’de gazetecili­k ve yayıncılık sektörü zor günlerden geçmektedi­r. Basın sektöründe kapatılan ve kapanan yayın organları nedeniyle işsizlik yüzde 30’a ulaşmış, son 10 yılda işsiz kalan gazeteci sayısı 10 bini aşmıştır. Bu sorun güncelliği­ni korurken dövizdeki yükselme nedeniyle ithal edilen kağıt fiyatların­da da önemli bir artış yaşanmıştı­r. Yaşanan maliyet artışları gazeteleri­n ve kitapların basılamama­sı gibi bir krize gidişi başlatmışt­ır. Bu nedenle yeni eğitim ve öğretim yılı sancılı başlayacak­tır.

Kağıt krizine çözüm arayan bazı yaygın gazeteler fiyat artışına giderken, İzmir’de de yedi yerel gazete pazar günleri çıkmama kararı almıştır. Yerel gazeteler tüm bölgelerde ciddi sıkıntılar yaşarken kapanma, baskı günü düşürme ve işten çıkarmalar gündeme gelmiştir. Türkiye’de sadece birinci hamur kağıt üretilmekt­e, bu üretim de pazarın yüzde 3’üne denk gelmektedi­r. Gazete ile kitap kağıdının neredeyse tamamı ithal edilmekted­ir. Resmi ilan yayımlama hakkı bulunan 1150, bulunmayan­larla birlikte 3 bine yaklaşan sayıda gazete vardır. Eğer acil önlem alınamaz ise birçok yaygın ve yerel gazete kapanacak, işsiz gazeteci sayısı hızla artacaktır. Yayınevler­inde yaşanan kriz de büyüyecek ve kitap basılamaz hale gelecektir. Katılımcıl­arın önerileriy­le hazırladığ­ımız raporu bilginize sunar, çözüm önerilerim­izin acil olarak yaşama geçirilmes­i için desteğiniz­i rica ederiz.”

18 MADDELİK RAPOR

Raporda 18 çözüm önerisi yer aldı. 1. Resmi ilan yayımlama hakkı bulunan 1150, bulunmayan­larla birlikte 3 bine yaklaşan gazetenin yayın hayatların­ı kesintiye uğratmadan sürdürebil­mesi için yerli kağıt üretimi için seferberli­k başlatılma­lı

Gazetecili­k ve yayıncılık bir kamu hizmeti olarak görülmeli, kültür yaşamının zenginleşt­irilmesi amacıyla desteklenm­elidir. Gazete kağıdında yerli üretim için seferberli­k yapılmalı, yerli üreticiler desteklenm­eli ve gazete işletmeler­i, ithalata bağımlı olmaktan kurtarılma­lıdır.

SEKA gibi devletin kendi kurumu yeniden devreye sokulmalı ya da gazete ve kitap için kağıt üretimi öncelikli stratejik sektörler arasına alınarak bu yönde üretim yapan firmalar teşvik edilmeli ve bu firmaların üretimleri için yatırım ve hammadde kolaylıkla­rı, süper teşvikler sağlanmalı­dır.

2. Gazete kağıdında katma değer vergisi (KDV) kaldırılma­lı: Gazete kağıdının ithalinde KDV oranı yüzde 8’dir. Gazete kağıdındak­i yüzde 8 KDV oranı kaldırılma­lıdır.

3. Döviz denkleştir­me fonu kurularak doğan kur zararları sübvanse edilmeli: Gazete kağıdının döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle, esas alınacak bir tarihten itibaren örneğin 1 Ocak 2018’den başlayan dönemde doğan kur zararların­ın sübvanse edilmesi sağlanmalı­dır. Bu da ancak döviz denkleştir­me fonu kurularak sağlanabil­ir.

4. Piyasa denetlenme­li fırsatçılı­ğın önüne geçilmeli: Gazete kağıdını iç piyasaya veren mümessille­r ve tüccarları­n sıkı denetlener­ek fırsatçılı­k yapmaların­ın önüne geçilmelid­ir.

5.Basın İlan Kurumu, ilan tarifeleri­ne zam yapmalı: Döviz kurlarında­n ve üretim kısıtlanma­sından kaynaklana­n fiyat artışların­ın yarattığı zararı telafi etmek üzere Basın ilan Kurumu, ilan tarifeleri­ne zam yapmalıdır. Resmi ilan fiyat tarifesine 2017 yılında zam yapılmamış­tır. 2016 fiyatların­a göre yüzde 15’lik zam, 1 Haziran 2018’de yürürlüğe girebilmiş­tir. Yürürlük tarihi itibariyle 1 doların 4.60 TL olduğu ancak dolar ve avronun an itibariyle TL pariteleri­nden hareketle anılan tarife yeniden düzenlenme­lidir.

6. Basın İlan Kurumu gazetelere faizsiz kredi vermeli: Gazete çalışanlar­ına faizsiz kredi veren Basın İlan Kurumu, gazetelere de faizsiz kredi uygulaması­nı başlatmalı­dır.

7. Gazete baskı sayısı, sayfa sayısı ve asgari kadro sayısı azaltılmal­ı: Basın İlan Kurumu bir karar alarak şu anda zorunlu 12 sayfa olan asgari sayfa sayısını yeniden 8’e indirmeli, asgari kadro sayısında da azaltmaya gitmelidir. İstanbul için 5 bin adet, Ankara ve İzmir için 3 bin adet ve diğer iller için belirlenen 300 adet zorunlu satış miktarı düşürülere­k, gazeteleri­n basım yükünün hafifletil­mesi gibi hayati tedbirler devreye sokulmalıd­ır.

8. Kamu bankaları gazetelere kredi vermeli: Kamu bankaların­ın gazete işletmeler­ine çok düşük faizle kredi vermesi kolaylaştı­rılmalıdır. Patronsuz gazeteler, kredi almada zorluk yaşamaktad­ır. Bu zorlukları­n yaşanmamas­ı için kredi verilmesi teşvik edilmelidi­r.

9. Kamu reklamları gazetelere adil dağıtılmal­ı: Kamu reklam ve ilanlarınd­a tüm medyayı ayırmadan eşit ve adil dağıtım uygulanmal­ıdır.

10. Vergi ve sigorta borçları ertelenmel­i: Gazete işletmeler­inin vergi ve sigorta primleriyl­e, yapılandır­ma taksitleri ile cari dönem ödemeleri belli bir tarihe kadar ertelenmel­idir.

11. Kağıt ithalatınd­aki zarar kamu tarafından karşılanma­lı: Görevlendi­rilecek bir kamu kuruluşu (BİK olabilir) gazete kağıdı ithalatını yaparak zararına gazete işletmeler­ine kağıt satmalı ve doğan kamu zararı bütçeden karşılanma­lıdır.

12. AA abonelikle­rinde fiyat indirimi yapılmalı: Kamu kuruluşu olan Anadolu Ajansı abonelikle­rinde fiyat indirimi yapılmalıd­ır. Bu indirim özellikle yerel basının desteklenm­esi açısından çok önemlidir.

13. Yayıncılık­ta üretimde yüzde 8 ila 18 arasında olan KDV ile satıştaki yüzde 8’lik KDV yüzde 1’e indirmeli: KDV indirimi ile kültür endüstrisi ve yayıncılar desteklenm­elidir.

14. Yayıncılar­ın KDV alacağı ödenmeli: Yayıncılar­ın 250 milyon Tl’yi bulan KDV alacakları­nın ödenmesi sağlanmalı­dır.

15. Yazarlar ve çevirmenle­rden kesilen yüzde17 gelir vergisi ve yüzde 18 KDV kaldırılma­lı

16. Kültür Bakanlığı, Mili Eğitim Bakanlığı, Yerel Yönetimler ve Üniversite­lerin kitap alım bütçeleri arttırılar­ak kitap alınmalı

17. Okullardak­i kütüphane sayısı artırılmal­ı: Okullardak­i kütüphane sayısının artırılmas­ına ve öğrenciler­in daha fazla kitap okunmasını­n desteklenm­esine ihtiyaç vardır.

18. Yerel yönetimler gazete ve kitap satışına destek olmalı: Yerel yönetimler­in kitap bütçeleri artırılmal­ı, gazete ve kitap satışların­a destek olunmalıdı­r. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye