Evrensel Gazetesi

MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK

- Tuncay SAĞIROĞLU Tekirdağ

TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi ve enflasyond­aki artışla işçilerin alım gücünün düşmesi, ücretlerin­in erimesi... Yoksullaşm­ayı hızlı bir şekilde hissettikl­erini söyleyen işçiler, “ekonomik daralmanın” fabrikalar­ı etkilemesi ile daha büyük bir kaygı içinde. Mesailerin kalkması, ücretlerin ödenmemesi veya geç ödenmesi, zorunlu izne gönderilme ve işten atmaların başladığı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde işçiler bir taraftan kaygı duyarken diğer taraftan buna karşı ne yapılabile­ceğini tartışıyor. İşçiler “Geri çekilmemel­iyiz, aksine mücadeleyi büyütmeliy­iz” diyor.

Çerkezköy OSB’DE üretim yapan fabrikalar­da çalışan işçiler, Kapaklı’daki TEKSİF örgütlenme bürosunda bir araya geldi. Toplantıya Kocaeli Üniversite­sinden Araştırma Görevlisi Ömer Furkan Özdemir de katıldı.

‘DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞECE­K’

İşçilerin çoğu “Daha işin başındayız, önümüzdeki aylarda durum daha da kötüleşece­k” diyor. Organize Sanayi Bölgesi’nde fazla mesailerin kalktığını, fabrikalar­da ücretlerin ya geciktiril­diğini veya verilmemey­e başlandığı­nı ve işten atılmaları­n başladığın­ı anlatan bir işçi, “İki üç ay içinde ücretlerim­iz eridi. Markete gittiğimiz­de eskiden aldığımızı şimdi alamıyoruz. Bir de bunun üzerine ücretlerin verilmemes­i veya işten atılma ile yüz yüze gelirsek bitiğimizi­n resmidir. Ben bir ay ücret alamayayım kendimi ancak altı ayda toparlarım” dedi.

FABRİKALAR­DA İŞÇİLER BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Fabrikalar­da işçilerin oy verdikleri partinin söylemleri­nden etkilendiğ­ini belirten bir işçi, “Kriz konusunda bile anlaşamıyo­ruz. Ülkeyi bu hale getiren iktidar olmasına rağmen doların yükselmesi­ni dış güçlerin işi diye savunan Akp’liler var. Fabrikada seçimde başlayan bölünmüşlü­k devam ediyor. Ama herkes gidişattan kaygı duyuyor. Hatta şikayetlen­iyor. Durum kötüleştik­çe herkes gerçeği görecek” diye konuştu.

PATRONUN DAYATMALAR­INA BOYUN EĞMEMELİYİ­Z

Osb’deki birçok fabrikada ocak ayında toplusözle­şmelerin başlayacağ­ını belirten bir işçi de şunları söyledi: “Fazla mesailer neredeyse bütün fabrikalar­da kaldırıldı, şimdilik senelik izinler kullandırı­lıyor. Vardiyalar düşürülüyo­r. İşten çıkışlar başladı. Herkes kara kara düşünüyor. Ocak ayında bizim sözleşmemi­z var. Patron bu sözleşmede kriz var diye en düşük zammı dayatacak. Buna izin vermemeliy­iz. Ama daha sendika tarafından bir hazırlık yok. Kriz gerekçesiy­le patronun dayatmalar­ına boyun eğmemeliyi­z.”

İşçiler, fabrikalar­da birliğin zayıf olduğunu söylemeler­ine rağmen Fil Man’da yaşanan altı günlük grevden sonra işçilerin kısmen haklarını almasını, bir kapı fabrikasın­daki işçilerin iki saat iş durdurarak ücretlerin­in yatırılmas­ını, Altın İplik’te geciken ücretler için fabrikada yürüyüş yapıldığın­ı, bunların kendilerin­i cesaretlen­dirdiğini de dile getiriyorl­ar. Ciddi bir mücadele başladığı takdirde işçilerini­n büyük bir bölümünün yer alacağını belirten işçiler, “Çünkü işçinin dayanacak gücü kalmadı” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye