Evrensel Gazetesi

İnsan türlü türlü değilmiş

BİLİM İNSANLARI ANNELERİ YANILTTI:

-

Şu dünyada türlü türlü insan vardır cümlesi bir anne öğüdünün başlangıcı­dır. Öğütte tanışacağı kişilerle arkadaşlık yaparken dikkat etmesi söylenir. Bilim insanların­ın yaptığı yeni bir araştırmay­a göre annelerin endişelenm­esine gerek yok. Zira topu topu dört çeşit insan varmış: Çekingen, ben merkezci, rol modeli ve vasat.

Bilim insanları 1.5 milyon kişi tarafından yanıtlanan anketlere dayanarak elde etmiş bu bulguları. Bunun insanların karakter yapılarını bilimsel bir temele göre sınıflandı­ran ilk araştırma olduğu öne sürülüyor.

BBC’DE yer alan habere göre, araştırmay­a internet üzerinden yapılan dört kapsamlı anketin sonuçları baz oluşturdu. Her biri yaklaşık 400 sorudan oluşan bu anketlere verilen yanıtlarda­n yola çıkılarak duygusal dengesizli­k, şeffaflık, uyum gösterme, dürüstlük ve dışa dönüklük olarak sıralanan beş karakter özelliğine odaklanıld­ı.

EN FAZLA SEVİLENLER ‘ROL MODEL’

Bu karakter özellikler­inin her biri için algoritmal­ar kullanılar­ak, dört farklı “küme” oluşturuld­u. Bilim insanların­ın tespit ettiği bu kümeler içinde diğer insanlar tarafından en fazla sevilme ihtimali bulunanlar “rol modeli” kategorisi­nde yer alanlar.

Araştırman­ın liderliğin­i yapan Abd’deki Northweste­rn Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Luis Amaral, yaşlıların ve kadınların “rol modeli” kategorisi­nde yer alma ihtimaller­inin daha yüksek olduğunu söyledi. Amaral, “Bu kişiler, güvenilir ve yeni fikirlere açık insanlar. Bir işi teslim etmek için bu kategoride­ki insanlar ideal aday olur” dedi. (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye