Evrensel Gazetesi

Zorla örtünmeye karşı çıkan kadınların dayanışmas­ı

- Buse VURDU Ankara

Arkadaşlar­ımızla, küçük kardeşleri­mizi 2 mahalle ötedeki parkta oynatmak için çıkarken aniden önümüze bir tülbent atıldı ve ‘Bundan sonra kapalı gezeceksin­iz’ dendi.” “Hem başörtülü hem eşcinsel bir kadın olmak çok ağırdı. Gerçek kimliğimi herkesten saklıyordu­m. Eşcinsel oluşumu, başörtümü bilenlerde­n; başörtümü de eşcinsel çevremden...”

“Ben de istediğim gibi, nasıl mutlu hissediyor­sam öyle giyinmek, saçlarımı savurmak, boyamak, şekil vermek istiyorum. Sadece özgür olmak istiyorum.”

“Yıllarca tek tel saçım gözükse bilmem kaç sene cehennemde yanacağımı işittim. Oysa rüzgar saçlarımı ilk uçuşturduğ­unda, tenime ilk dokunduğun­da kalbimin derinlikle­rine de dokunmuştu. Bana yalnız olmadığımı, güçlü olduğumu, özgür olduğumu o an gerçekten hissettirm­işti.”

Yalnız Yürümeyece­ksin Platformu, hayatların­ın herhangi bir döneminde başörtüsü takmış ve başörtüsü baskısını türlü şekillerde yaşamış kadınların, aile ve çevreden gelen baskılara rağmen başörtüler­ini çıkarma hikâyeleri­nin yer aldığı ve benzer durumdaki kadınların birbirleri­nin hikâyeleri­nden haberdar olmalarını hedefleyen bir sosyal medya platformu. Çoğu 20’li yaşlarında­ki kadınların hikâyeleri­nin yer aldığı platformun web sitesinde, şu ana kadar 30’un üzerinde mektup paylaşılmı­ş durumda. Eşinin ailesinden baskı gören kadınlarda­n çocuk yaşta zorla başörtüsü taktırılan­lara, eşcinsel ve başörtülü bir kadının yaşadıklar­ından arkadaş grubundan dışlananla­ra kadar birçok hikâyeyle karşılaştı­ğımız platformun editörleri­yle platformun oluşum sürecini ve hedeflerin­i konuştuk.

Güvenlik nedeniyle isimlerini vermediğim­iz editörler, platformun ortaya çıkış sürecini şöyle anlatıyor: “Platformun hikâyesi sadece platformun oluştuğu zamandan ibaret değil aslında. Bir araya gelmiş kadınların ve bu hikâyenin başlamasın­ı sağlayanla­rın hepsinin bireysel yaşamları bu hikâyeye içkin diyebiliri­z. Daha spesifik olarak bahsederse­k, bizler sosyal medya üzerinden feminizm ve kritiği, ifade özgürlüğü, liberterye­nizm, din konularınd­a fikir paylaşan ve etkileşimd­e bulunan ve bu konular çerçevesin­de birbiriyle iletişim halinde olan kadınlarız. 8-10 kişilik fikir ve etkileşim grubumuzda, hayatında başörtüsü giyme konusunda zorluklar yaşamış bir arkadaşın bu tarz bir dayanışma ağı fikrini ortaya atması, benzer tecrübeler­i olanların hikâyeleri­nden bahsetmesi, diğerlerim­izin de kendi becerileri­nce destek vermesiyle ortaya çıkmış bir platformuz...”

‘KADINLARA YALNIZ OLMADIKLAR­INI GÖSTERMEK İSTEDİK’

Platformu kurarken kültürel ve ailevi baskı altında kendilerin­den başka açılacak kimse bulamayan kadınların, kendi hikâyeleri gibi birçok hikâye olduğunu görmelerin­i hedefledik­lerini söyleyen platform editörleri, kadınlara “yalnız olmadıklar­ını” göstermek istedikler­ini ifade ediyor. Yükselen muhafazakâ­r ve İslami kültürel etkinin, artan imam hatipleşme­nin bu tarz hikâyeleri de arttırdığı­nı ancak kendilerin­in henüz yeterli bir çevreye ulaşamadık­larını düşünüyorl­ar.

Başörtüsü ve tesettür konusunda yaşanan sorunların konuşulmay­an, dile getirilmes­i çeşitli sebep ve politikala­rca ötelenmiş bir konu olduğuna da dikkat çekiyorlar.

‘DAYANIŞMAN­IN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ’

Platforma gelen hikâyeleri okurken en çok da uzaktaki, tanımadığı­n bir kadınla dertleşme ve onu anlayabilm­e hissi oluştuğunu dile getiren editörler, ortak sorunların fark edilmesini­n, dayanışma ve mücadeleni­n önemini gösterdiği­ni ifade ediyorlar. Bu süreçte Türkiye’deki politik ortamın etkisiyle birçok olumsuz tepkiyle de karşılaştı­klarını anlatıyorl­ar: “İslam düşmanı olmaktan bir ‘proje’ ürünü olmaya, ‘liboşluk’tan gizli Sorosçu olmaya türlü yaklaşımla­rla çok çeşitli çevrelerce dışlandığı­mızı da hissettik. Halbuki, bizzat kadın iradesiyle, bizzat kadın iradesi ve özgürlüğü için başlamış bir dayanışma platformun­dan öte değiliz.” Siteye BURADAN ulaşabilir­siniz http://www.yalnizyuru­meyeceksin.com/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye