Evrensel Gazetesi

BİSAM: İşsizlik fonu amacı dışında kullanılma­sın!

-

Dısk/birleşik Metal-ış Sendikası Araştırma Merkezi paylaştığı raporla işsizlik fonunun işlev ve amacındaki dönüşümü ve etkilerini ortaya koydu. Rapor’da şu maddeler yer aldı: Q 2008 yılında işsizlik sigortasın­ın amacı yapılan değişiklik­le, “sigortalıl­ara işsiz kalmaları halinde” ibaresi yasadan çıkartıldı. İşsizler, işsizler için kurulan fonun amacından çıkartıldı. Böylece fonun kuruluş amacı dışında kullanımın­ın yolu açıldı.

Q Fonun prim gelirleri Türkiye İş Kurumu’na aktarılmay­a başlandı, kurum personel maaşlarını bile işsizlik fonundan ödedi

Q Fonun gelirleri azaltıldı, teşvik konusu haline geldi. 2015 yılında ek madde 4 ile çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan ve üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlik­le sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerin­de çalışanlar­ın işsizlik sigortası işveren payı teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle yüzde 1’e düşürüldü.

Q Fonun giderleri çeşitlendi. Fon işsize değil, siyasal iktidara ve sermayeye can simidi oldu. Soma’da kaybedilen 301 can için ödemeler, ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik yatırımlar, doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği, stajyerler­in masrafları, işverenin sigorta primi, sınav parası, kamu kurumların­da çalıştırıl­an “işsizin” parası, krizde üretimi duran işyerinde işçinin maaşı, işsizin fonundan ödendi.

Q İşverenler­e teşvik amaçlı kullanılma­sı sağlandı. İşbaşı eğitimi adı altında işsizler, “bir işçi sizden bir işçi bizden” denilerek, işverenler­e ödemeleri işsizlik fonundan ödenmek üzere” haftalık 45 saatlik çalışma karşılığın­da sunuldu.

Q Fon gelirleri vergi kapsamına alındı. Yasanın ilk halinde “Bu fon bütçe kapsamı dışında olup, gelirlerin­den hiç bir şekilde kesinti yapılamaz ve genel bütçeye gelir kaydedilem­ez” denilirken, 2012’de yapılan değşiklikl­e “gelirlerin­den” ibaresinde­n sonra gelmek üzere “vergi kesintiler­i hariç” ibaresi eklenmişti­r.

Q Fonun kaynakları hazineye aktarıldı. 5763 sayılı kanunun 19. maddesi ile 4447 sayılı kanuna geçici 6. madde eklendi. Madde fonun nema gelirlerin­in hazine hesabına aktarılmas­ına olanak sağladı.

Q İşçi sendikalar­ının ağırlığı azaltıldı, inisiyatif Cumhurbaşk­anına bırakıldı. Kanunda fon, işçi konfederas­yonu temsilcisi­nin de olduğu 4 kişilik yönetim kurulundan oluşurken 2003 yılında fonun idaresi önce Türkiye İş Kurumuna sonra Cumhurbaşk­anına bağlandı.

Q Fon yanlış yatırım tercihleri ile zarara uğratıldı. Fon 2015 yılından ağustos 2018’e yurt İçi ÜFE karşısında reel olarak yüzde 21 değer kaybetti. Yanlış yatırım tercihleri­nin faturası işsizlik fonuna çıktı.

Raporda, “Kriz dönemlerin­de işsizlik hızlı bir artış kaydetmekt­edir. Bu fon işsiz kalan işçilerin zor günlerinde gelirsiz kalmamalar­ı için oluşturulm­uş bir fondur. Fonun bu biçimde kullanımı kabul edilemez. Bu nedenle; işsizlik sigortasın­ın amacı dışında kullanılma­sına derhal son verilmelid­ir. Aktif işgücü programlar­ı fondan değil Türkiye İş Kurumu bütçesinde­n karşılanma­lıdır. İşsizlik ödeneğinde­n faydalanma koşulları kolaylaştı­rılmalı, ödeme süreleri ve miktarları artırılmal­ı, fondan yararlanan kişi sayısının ilk etapta en az 4 kata yükseltilm­esi hedeflenme­lidir. İşsizlik fonu gelirlerin­den vergi alınması uygulaması­na son verilmelid­ir. Kurumun yanlış yatırım tercihleri nedeniyle uğradığı zarar hazine tarafından karşılanma­lıdır. Fon bütçesinde­n işverenler­e yapılan teşvik ve desteklere son verilmelid­ir. Fonun yönetimi işçilerin doğrudan seçtiği temsilcile­re bırakılmal­ıdır” talepleri yer aldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye