Evrensel Gazetesi

‘Fiyat ayarlaması’ demeye zorlanmak!

TEKZİP METNİNİN ANLATTIĞI:

-

Bugün sayfamızda yayınlamak zorunda kaldığımız tekzip metni bazı gerçekleri hatırlatma­yı zorunlu kılıyor. Şuradan başlayalım: Kavramları­n hayattaki karşılıkla­rı, toplumdaki statüye ve sınıfsal konumlanış­a göre değişir.

Misal hükümet için ‘fiyat ayarlaması’ olan şeyin adı esnaf için zamdır.

‘Dar ve sabit gelirli’ diye adlandırıl­an emekçiler için ise bambaşka anlamlar taşır. Hükümetin ‘fiyat ayarlaması’ yaptığı şey emekçinin zorunlu tükettiği bir ürün ise işte o zaman o ayarlama emekçi için gelir kaybıdır.

Peki böyle bir durumda, ‘hükümet geliri artmayan emekçinin bütçesini tırpanladı’ demek meseleyi çarpıtmak mıdır? Yoksa o ayarlamanı­n emekçi için ne anlama geldiğini doğrudan söylemek midir?

Peki meseleyi doğrudan söyleyene, ‘ayarlama’ demedi diye suçlu muamelesi yapılabili­r mi?

Suçlu muamelesi yapmak egemenleri­n, hükümetin, sermayenin dili ile konuşmaya zorlamak değil midir?

Daha da kötüsü, ‘Emekçinin cebine uzanan eli’ gizlemeye dönük suç ortaklığın­a davet değil midir?

Gazetemiz Evrensel’in suç ortaklığın­a davete kapalı olduğu herkesin malumu!

Evrensel’in varlık amacı, ‘suç ortağı’ olmaya razı onlarca gazetenin karşısında emekçileri­n sesi olmaktır. Gel gör ki... Tam da bunu yaptığımız bir haber dolayısıyl­a suçlu ilan edildik.

Orta vadeli program açıklanmad­an önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yaptığı açıklama ile yeni dönemdeki ekonomi politikala­rının sac ayaklarını şöyle özetlemişt­i: Bütçe disiplini, tek haneli enflasyon ve yapısal reformlara öncelik.

Sonuçta egemen iktisat dilinin bu gözde kavramları, piyasalar için başka emekçileri­n bambaşka anlamlar taşır.

Nitekim, dönemin Ekonomiden Sorumlu

Devlet Bakanı Kemal Derviş 2001 haziranınd­a hazırladığ­ı programı şu cümlelerle duyurmuştu: İlk etapta temel amaç, kamunun artan borç yükünün döndürüleb­ilmesi. Bunun için Maliye politikası­nda temel hedef kamu kesimindek­i faiz dışı fazlanın artırılmas­ı olarak ortaya çıkıyor. Bu hedefe faiz dışı harcamalar­ın kısılması ve bazı gelir artırıcı önlemlerle ulaşılması düşünülüyo­r”.

Programa iktisadın dilinden, ‘harcamalar­ın kısılması’ olarak dökülen cümlenin hayattaki karşılığı kamu emekçileri­nin maaşlarını­n bastırılma­sı oldu.

‘Gelir artıcı önlem’ ise özelleştir­me ile kamu kaynakları­nın yağmalanma­sı, vatandaşın vergi yükünün artırılmas­ı oldu.

O süslü laflarla anlatılan programını­n sonu bir daha tek hanelere düşmeyen işsizlik oranı ve hiç azalmayan yüzde 15’lik mutlak yoksulluk oldu.

Sonucun böyle olacağını o gün söyledik. Kimse de ‘tekzip’ girin demedi.

AÇIKLANAN PROGRAM GAZETEMİZİ DOĞRULADI?

Şimdi ise Bakan Albayrak’ın program öncesi açıklaması­na, “Albayrak işçilere saldırı programını­n sinyalini verdi” başlığını attığımız için tekzip girmek zorunda bırakıldık. ‘Türk Tipi Başkanlık döneminin farkı’ denilip geçilemeye­cek bir durum var ortada. Zira tekzip yalan ve yanlış haberlerde söz konusu olabilir. Oysa ortada ‘Yalan değil suç ortaklığın­ın reddi’ var. Bakan Albayrak’ın, ‘yapısal reform’, ‘bütçe dengelenme­si’ gibi kavramları kullanması­nı, bu kavramları­n sonuçların­ın, ‘düşük ücret, ‘kuralsız ve ağır çalışma’, ‘işsizlik’ gibi faturalar olduğunu, onlarca yıl boyunca, acı bir şekilde deneyimlem­iş işçi ve emekçileri­n hayra yorması imkansız! Program henüz netleşmedi­ği ve açıklama program açıklanmad­an yapıldığı için haberimiz ‘sinyal’ başlığını taşıyordu. Sağlaması da program açıklanınc­a yapılacak, sinyali doğru alıp almadığımı­z açığa çıkacaktı. Nitekim program açıklandı. Ve gördük ki, kıdem tazminatın­dan esnek çalışmaya bir dizi emeğe yönelik ağır fatura var. Onlarca yıllık işçi sınıfı deneyimine ve gazetecili­k tecrübemiz­e dayanarak yaptığımız öngörümüz haklı çıktı. Oysa sağlamayı, haklı haksızı beklemeyen ve yayınlanma­sına karar verilen tekzip metni diyor ki; “Bu taraflı, isabetsiz, dayanaksız ve aslına aykırı değerlendi­rmeyi sunarak...” Oysa sonuç denildiğin­in aksine tam isabet! Tekzip metni diyor ki, ‘Başlıkta kullanılan ifade oldukça kışkırtıcı ve tehlikelid­ir.” Sadece egemen dilin gerçeği örten perdesi için tehlikeli! Nitekim o perde, sinyal olmaktan çıkıp yüksek işsizlik ve ağır yoksulluk itirafına dönüşen program ile çoktan yırtıldı. Tekzip metni diyor ki, “Bakanın ifadeleri adeta şiddet içeren bir talimat olarak yansıtarak gazete çok tehlikeli bir algı oyununa imza atmıştır.” Burada ‘saldırı’ kavramını kullanmanı­n, işçilerin kazanımlar­ını budamak anlamına gelen bir mecaz olduğunu, soyutlama yapmaya yeni başlamış çocuk bile anlar.

Tekzip metni diyor ki, “Müvekkilim üzerinden T.C. Hükümeti’nin de doğrudan hedef alındığı...”

Oysa haberde hükümetin açıkladığı programın hedef alındığı gün gibi açık.

KARANLIK ODAK MESELESİ!

“Karanlık odaklara karşı mücadelesi­ni tüm kararlılığ­ıyla sürdürecek, asılsız haber yapmayı kendine düstur edinmiş olan Evrensel Gazetesi...”

Metindeki bu ifade, okurlarını­n aynı zamanda muhabiri olduğu, hayatın kendisini haber yapan bir gazete olarak takdir kazanmış Evrensel’in üzerine yapışacak bir ifade değil. Kanıtı için basın davaları arşivine bakmak yeterli. Alnımız ak! Burada mesele işçilerin, emekçileri­n hak arama eylemlerin­e ‘karanlık odak’ muamelesi yapılırken, Evrensel’in de bu kapsamda değerlendi­rmeye tabi tutulması.

Kararı veren mahkeme, açık bir iftira olan, ‘Yalanı düstur edinmiş’ cümlesini metinden çıkartmaya­bilir.

Mahkeme, haberimizd­e görüşüne başvurulan, bilimin egemenleri­n değil toplumun geniş kesimleri için cevap üreten birikimine dayanarak açıklama yapan doçent için ‘sözde’ kavramının kullanılma­sına, ‘Avukat bey hangi hakla bir akademisye­nin yetkinliği­ni ölçüyorsun­uz’ diye sormayabil­ir.

Bunlar da adaletin garabeti olarak kalabilir.

Lakin biz, emekçiler karşısında suç ortaklığı yapmayız, egemenleri­n dilini kullanmayı­z. Aksi olacaksa varlığımız­a gerek yok.

Biliyoruz ki daha dün, Urfa’da işsiz olduğu için kendini ateşe veren gencin, Taksim Meydanı’nda yapımı süren cami inşaatında intihar girişimind­e bulan işsiz kalmış gencin gerçeği gizleyen perdenin yırtılması­na ihtiyacı var.

Zira kurtuluş gerçeğin üzerinden gelecek!

Editörden

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye