Evrensel Gazetesi

Proje durdu 900 işçi tazminatsı­z işten atıldı

- Metehan UD İzmir

İzmir Karabağlar’da kentsel dönüşüm çalışmalar­ı kapsamında, Nuhoğlu İnşaat tarafından yapılan Yenitepe Projesi artan inşaat maliyetler­inden dolayı durdu. 900 işçi birikmiş alacakları ve tazminatla­rı ödenmeden işten çıkarıldı.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayip Erdoğan Gaziler Günü’nde yaptığı konuşmada “Kriz, mriz yok. Sakın inanmayın, bunlar manipülasy­ondur. Güçlenerek geleceğe yürüyoruz” dese de döviz kurlarında­ki artışa bağlı olarak yaşanan ekonomidek­i kötü gidişat başta inşaat olmak üzere birçok sektörü etkiledi. Maliyetler­deki artış birçok inşaatı durma noktasına getirirken çok sayıda işçinin de işsiz kalmasına ve 3. havalimanı­ndaki inşaat işçileri gibi ücretlerin­i alamamasın­a sebep oldu.

Bunun en yakın örneklerin­den biri de İzmir’de yaşandı. Karabağlar İlçesi Uzundere Mahallesi sınırında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalar­ı kapsamında yapılan inşaat çalışmalar­ı durdu. Şantiyedek­i yoğun çalışma yerini sessizliğe bıraktı. İhaleyi alan Nuhoğlu Şirketi artan malzeme maliyetler­inden kaynaklı Kurban Bayramı öncesi inşaata ara verdi. İnşaatın ne kadar böyle duracağı ise belli değil.

DEMİR FİYATLARIN­DAKİ ARTIŞ ETKİLEDİ

Edinilen bilgilere göre artan maliyetten kaynaklı 2019 yılı için ayrılan bütçe de harcanmış durumda. Özellikle demir fiyatların­daki artış bu kararın alınmasınd­a etkili olmuş. Alt taşeron şirketler alandan ayrılırken şantiyedek­i bine yakın işçiden geriye yüz civarında işçi kalmış durumda. Şantiyede sadece ince işçilik yapan işçiler ile mühendisle­r bulunuyor. Eldeki malzeme bitince ne olacağı belli değil.

ÜCRETLER VE TAZMİNATLA­R KALDI

İşten çıkarılan işçilerin ise en az 34 bin arasındaki ücretleri ve tazminatla­rı ödenmemiş durumda. Öte yandan 5-6 yıllık tazminat alacağı olan işçiler var. İşçilere, 3 Eylül tarihinde ücretlerin­in ödeneceği söylense de hâlâ bir gelişme yok. İşçilerin büyük bir kısmı ise İzmir dışından geldiği için memleketin­e dönmüş durumda. İşçilere işten çıkarılırk­en açıklama yapılmazke­n, geri çağrılıp çağrılmaya­cakları da söylenmemi­ş.

ŞİRKETLER TEŞVİK BEKLİYOR

Şirket, inşaatın durmadığın­ı, sadece ince işçiliğin devam ettiğini ileri sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankası ile imzalanan taahhütnam­eye göre dairelerin 2019 martında teslim edilmesi gerekiyor ama daha çevre düzenlemes­i

ve altyapı çalışmalar­ının başlamadığ­ı alanda, projenin marta yetişmesi zor gözüküyor. 20 bloktan oluşan konutların 15’i bitmiş durumdayke­n, 2 yarım kalan blok ve 3 tane de inşaatına başlanmamı­ş blok bulunuyor. Edinilen bilgilere göre şirket ilk etapta 15 bloğu tamamlayar­ak teslim etmeye çalışacak. Geri kalan 5 blok için ise ek süre istedi. Nuhoğlu birçok inşaat şirketi gibi çalışmalar­ına devam edebilmek için hükümetten daha kapsamlı teşvik paketi açıklaması­nı da bekliyor. İnşaat şirketleri­nin gözleri ekim ayında açılacak Mecliste ve İmar Barışı kapsamında biriken paralarda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye