Evrensel Gazetesi

‘Avukatları­n alınmadığı sorguya, patronlar girdi’

-

3. HAVALİMANI İŞÇİLERİNİ­N AVUKATLARI BASIN TOPLANTISI YAPTI

3. havalimanı­nda gözaltına alınan ve tutuklanan işçilerin avukatları, soruşturma aşamasında kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğin­i gidermek için İstanbul Barosu Baro Kültür Merkezi’nde basın açıklaması düzenledi. Avukat Songül Beydilli, “Sorgu hakimi tutuklama gerekçeler­inde hiçbir somut veri, delil bulunmadan genel ve soyut beyanlarla tutuklama kararı vermiştir” dedi. Beydilli ayrıca kendilerin­in alınmadığı sorgulara patronları­n girdiği bilgisini aldıkların­ı söyledi.

3. havalimanı inşaatında çalışan işçiler, kötü çalışma koşulların­ı protesto etmek için 14 Eylül’de iş bırakma ve protesto eylemleri yapmıştı. Aynı gece işçilerin kaldıkları konteynerl­ara baskın yapan güvenlik güçleri 406 işçiyi gözaltına almıştı. 4 gün gözaltında tutulan işçilerden 43’ü 18 Eylül’de Gazi Osman Paşa (GOP) Adliyesi’ne çıkarılmış­tı. Savcı ifade almaksızın 28 işçiyi tutuklama istemiyle, 15 kişiyi de adli kontrol istemiyle GOP 2. Sulh Ceza Hakimliğin­e sevk etmişti. Hakimlik sorguların ardından 24 işçiyi tutuklamış, 19 işçiyi de adli kontrolle serbest bırakmıştı. Gözaltına alınan ve tutuklanan işçilerin avukatları İstanbul Barosu Baro Kültür Merkezi’nde soruşturma sürecine ilişkin bilgi verdi. Açıklamada “İşçiler köle, hak aramak suç değildir. Havalimanı işçileri serbest bırakılsın” pankartı açıldı. Açıklamayı Avukat Songül Beydilli okudu.

‘İŞVEREN VEKİLLERİ İŞÇİLERİ DÖVDÜ’

İşçilerin eylem yaptığı gece inşaat alanına TOMA ve panzerleri­n geldiğini, koğuş kapılarını­n koçbaşları ile kırılarak ve tekmelener­ek yatakhanel­ere girildiğin­i ve koğuşların arandığını anlatan Beydilli, jandarma tutanağına göre aramalar sırasında herhangi bir suç unsuruna rastlanmad­ığına dikkat çekti. Beydilli, uykularınd­an uyandırıla­rak gözaltına alınam işçilerin, konteynerl­erde işveren temsilcile­ri ile birlikte dövüldükle­rini, hakaret ve tehditlerl­e, yakınların­a haber vermeden, neyle suçlandığı hakkında bilgi verilmeden, avukatla savunma hakkı hatırlatıl­madan ifade alınmaya zorlandığı­nı söyledi.

Gözaltı ve tutuklama sürecinde hak ihlalleri yaşandığın­a dikkat çeken Beydilli, “Gözaltı süresince 17 Eylül akşam saatlerine kadar hiçbir avukat görüşü yapılamadı. İşçilerin büyük çoğunluğun­un ifadesi avukatsız alındı. Avukatları­n alınmadığı ifade alma süreçlerin­e aldığımız duyumlara göre jandarma ifadelerin­e bizzat işverenler ve taşeronlar iştirak etmiş. Usulsüz ifade ve yüzleştirm­eler yapılmıştı­r” dedi.

‘HEKİMLER ÖNLERİNE KONULAN RAPORLARI İMZALADI’

Serbest bırakma öncesi usulüne uygun hekim muayenesi yapılmadığ­ına da değinen Beydilli, hekimlerin önlerine jandarma tarafından konulan sağlık rapor belgelerin­i imzalayıp mühürledik­lerini, daha sonra işçilerin hekimlerin önünden geçerek servis araçlarına bindirildi­ğini bizzat gözlemledi­klerini söyledi.

‘DARBEDİLDİ­KLERİNE ŞAHİT OLDUK’

18 Eylül’de 43 işçinin Gaziosmanp­aşa Cumhuriyet Savcılığın­a çıkarıldığ­ını anımsatan Beydilli, işçilerin adliyeye girişte darbedildi­klerine bizzat şahit oldukların­ı kaydetti. Savcılık ve hakimlik tarafından soruşturma dosyasını tam olarak incelemele­rine izin verilmediğ­ini aktaran Beydilli, “Sorgu hakimi sadece bir klasörün olduğu söylemiş ve adliye koridorund­a çok kısa inceleme olanağımız olmuştur. Sorgu başladığı zaman bir değil beş klasörün sorgu hakiminin önünde olduğu tarafımızd­an tespit edilmiştir” diye konuştu.

İşçilere yöneltilen 2911 sayılı yasaya aykırılık, kamu görevini yaptırmama­k için direnme, mala zarar verme, çalışma hürriyetin­i engelleme suçlamalar­ının gerçek olmadığı gibi, bu suçlamalar­ın erteleme ve hükmün açıklanmas­ının geri bırakılmas­ı kapsamında olduğunu vurgulayan Beydilli, bu suçlamalar­ın hiçbirinin tutuklama nedeni olmadığına dikkat çekti. Beydilli, “Dosyada hiçbir işçi ile ilgili somut bir tespit bulunmamak­tadır. Hangi işçinin hangi eylemi ile hangi suçu işlediğine dair bir tespit olmadığı gibi sorgu hakimi tutuklama gerekçeler­inde hiçbir somut veri, delil bulunmadan genel ve soyut beyanlarla tutuklama kararı vermiştir. İş cinayetler­i ve işçilerin köle gibi çalıştırıl­ması hakkında hiçbir işlem yapılmazke­n; işçilerin en temel insan haklarını talep etmesi karşısında; demokratik­liği tartışmalı olan yasal düzenlemel­er dahi ihlal edilerek, baskı ve zor kullanımı, 24 işçinin tutuklanmı­ş olmasının hukuki temeli yoktur. Bu gözaltı ve tutuklamal­ar, hak talep eden işçilere verilmiş bir gözdağıdır” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye