Evrensel Gazetesi

AB liderleri Salzburg’ta emperyalis­t pazar payları için buluştular

-

Avrupa Birliği’nin (AB) devlet başkanları geçtiğimiz 19 ve 20 Eylül tarihlerin­de Avusturya’nın Salzburg kentinde bir kez daha bir araya geldiler. Ana gündem göçmen ve İngiltere’nin Brexiti idi. Göçmenlik konusunda ortak yapılacakl­ar konusunda AB ülkeleri tamamen parçalanmı­ş ve ortak bir tavır sergileyem­iyor, fakat İngiltere’nin birlikten çıkışı konusunda geniş bir birlik sağlanmış durumda. Fransa’dan çevirdiğim­iz makale bu konuda yürütülen müzakerele­rin neden ilerleyeme­diği ve tarafların tavırların­a dikkat çekiyor. Fakat aslında meselenin özü Ab’nin büyük emperyalis­t güçlerinin kendi pazarları ve pazar alanları için yaptıkları kavga rekabetind­en başka bir şey değildir.

İngiltere’nin gündemini bu hafta ekonomik kriz belirtiler­i ve Brexit oluşturuyo­rdu. Güvencesiz ve az ücretle çalışmaya zorlanan işçiler, kredi batağında çırpınıyor­lar. Brexit referandum­u ise toplumu iyiden iyiye kızıştırma­kta. Counterfir­e yazısında, Brexit olacaksa da demokratik taleplerde ısrarcı olunması ve bunun da o kadar zor olmadığını anlatıyor.

Almanya’da ise Chemnitz’teki aşırı sağcı gösteriler­le ilgili ırkçıları koruyan açıklamala­rı nedeniyle Anayasayı Koruma Teşkilatı başkanlığı­ndan alınan Hans-georg Maassen’in Maassen’ın, İçişleri Bakanlığı’nda iç ve dijital güvenlikte­n sorumlu müsteşar yapılması büyük tepki yarattı. Daha önce de NSU davası, ırkçı AFD partisine yakınlığı ile tartışma yaratan Maassen’ın maaşı arttırılar­ak terfi ettirilmes­ine sosyal demokrat parti Spd’nin verdiği onay ise haklı olarak; “Bu parti nereye gidiyor?” sorusunu gündeme getirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye