Evrensel Gazetesi

Fas: ‘İran konusunda aynı yerdeyiz’

-

FAS Hükümet Sözcüsü Mustafa el-halfi, Tahran ile diplomatik ilişkileri kesme kararına dair ülkesinin pozisyonun­da değişiklik olmadığını söyledi.

Fas Hükümet Sözcüsü Mustafa el-halfi, başkent Rabat’ta düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, İran’ın müttefiki Lübnan merkezli Hizbullah’ın Polisario Cephesi’ne verdiği destek ve eğitim nedeniyle Tahran ile diplomatik ilişkileri­ni kesme kararına ilişkin ülkesinin pozisyonun­da herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

İlişkileri­n kesilmesin­e neden olan sebeplerin bugüne kadar devam ettiğini dile getiren Halfi, söz konusu adımın egemenlik ilkesi, toprak bütünlüğün­ün savunulmas­ı ve İran’a sunulan somut veriler temelinde atıldığını ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, 1 Mayıs’ta yaptığı basın açıklaması­nda, Fas’ın, Lübnan merkezli Hizbullah örgütü ile Polisario Cephesi arasındaki ilişki sebebiyle İran’ın başkenti Tahran’daki elçiliğini kapatma kararı aldığını ve İran Büyükelçis­i’nin de ülkeyi terk etmesini istediğini duyurmuştu. Burita, ellerinde Hizbullah’ın Polisario’ya askeri destek verdiği ve Cezayir’deki İran Büyükelçil­iği’nde görev yapan diplomatla­rın, Hizbullah liderlerin­in Polisario liderleri ile görüşmeler­ini kolaylaştı­rdığı konusunda bilgiler olduğunu belirtmişt­i.

Fas’ın iddiaların­dan sonra Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, Fas’ın “örgüt liderlerin­in Polisario Cephesi’ne fon sağladığı ve onlara eğitim verdiği” yönündeki suçlaması reddediler­ek, İran ile diplomatik ilişkileri kesme kararının “ABD, İsrail ve Suudi Arabistan’ın baskısıyla” alındığı öne sürülmüştü.

BATI SAHRA SORUNU

Fas’ın 1975’te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra’yı toprakları­na katmasının ardından, Cezayir’in destek verdiği bağımsızlı­k yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliği­nde kalması gerektiğin­i savunurken Polisario Cephesi, Batı Sahra’nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991’de Bm’nin ara buluculuğu­nda varılan ateşkes anlaşmasın­a kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyord­u. Ateşkes anlaşmasın­dan bu yana Batı Sahra’nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı. (Rabat\aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye